Adətən qışın bitməsi və yazın gəlişi ilə insanlarda kəskin yorğunluq artır. Bədənimiz qış aylarında gün işığının azalmasına və temperaturun aşağı düşməsinə uyğunlaşmaq üçün enerji sərf edir. Yaz gələndə günlər uzanır, havanın temperaturu yüksəlir və orqanizm bu dəyişikliyə uyğunlaşmaqda çətinlik çəkir.


Mütəxəssislərin sözlərinə görə, yaz yorğunluğunun əsas səbəbləri arasında nizamsız yuxu vərdişləri, qidalanma rejimlərindəki dəyişikliklər və mövsümi keçidlərə görə bədənin hormon səviyyələrindəki dalğalanmalar daxildir. Sağlam qidalanmaq, bol su içmək və nizamlı idman kimi vərdişlər alaraq baharı enerjili keçirmək mümkündür. 

Bizim.Media xəbər verir ki, türkiyəli qidalanma və pəhriz mütəxəssisi Elif Gizem Oğuz enerjili şəkildə yazı yola verə bilmək üçün qidalanma və maye istehlakı ilə bağlı diqqət etməli olduğunuz 10 qaydanı açıqlayıb.

Günə səhər yeməyi ilə başlayın...

Balanslaşdırılmış səhər yeməyi günə enerjili başlamağa kömək edir və gün ərzində enerji səviyyəsini qoruyur. Bahar yorğunluğu ilə mübarizə aparmaq üçün səhər yeməyində zülal, karbohidrat və sağlam yağ ehtiva edən birləşməyə üstünlük verilməlidir.

Balanslı və müxtəlif pəhriz saxlayın

Yaz yorğunluğu adətən orqanizmdə vitamin və mineral çatışmazlığından yaranır. Müxtəlif qida qruplarından kifayət qədər miqdarda balanslaşdırılmış qidalanma bədəni gücləndirir və bu dövrdə enerji səviyyəsini artırır. Buna görə də gündəlik menyuya sağlam protein mənbələri (məsələn, toyuq, balıq, pendir), liflə zəngin tam taxıl qidaları (qəhvəyi düyü, tam buğda çörəyi), antioksidantla zəngin meyvə və tərəvəzlər (ispanaq, çiyələk, brokoli) və sağlam yağlar (avokado, badam, zeytun yağı) daxil etmək vacibdir. 

Vaxtında yeyin

Müntəzəm fasilələrlə yemək qan şəkərini balanslaşdırmağa və enerji səviyyələrini sabit saxlamağa kömək edir. Xüsusilə səhər yeməyi maddələr mübadiləsini sürətləndirir və enerjinin gün ərzində qalmasını təmin edir.

Antioksidantlarla zəngin qidalardan istifadə edin

Bahar yorğunluğu tez-tez bədənin oksidləşdirici stresslə mübarizə qabiliyyətini azaldır. Antioksidantlar hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alır və sərbəst radikallarla mübarizə apararaq immunitet sistemini dəstəkləyir. Yaşıl çay və ağ çay kimi antioksidant tərkibli içkilər bu dövrdə orqanizmi dəstəkləyir.

Suyun miqdarını artırın

Yaz aylarında enerjinizi artırmaq üçün gündə 2 - 2,5 litr su içməyi unutmayın. Çünki yaz aylarında temperaturun artması və tərləmə orqanizmin suya olan ehtiyacını artırır. 

Aşağı glisemik indeksli qidalar vacibdir

Tam buğda çörəyi, quinoa və mərcimək kimi aşağı glisemik indeksi olan qidalar qan şəkərinin balanslı yüksəlməsini təmin edir və enerji səviyyələrini daha uzun müddət sabit saxlayır. Bu funksiyalar yaz yorğunluğunun təsirlərini azaltmaqla daha sabit enerjiyə kömək edir.

Doymamış yağlardan istifadə edin

Omeqa-3 yağ turşuları beyin funksiyalarını dəstəkləyir və zehni enerjini artırır. Balıq kimi omeqa-3 ilə zəngin qidaların istehlakı yaz yorğunluğu ilə mübarizə aparmağa kömək edə bilər.