Şaftalı və ərik ənənəvi meyvələrdir, lakin onların istehlakı həmişə hamı üçün təhlükəsiz olmur.
Foodinfo.az xəbər verir ki, bu meyvələr yüksək allergendir, ona görə də uşaqlara ehtiyatla verilməlidir.
Şəkərli diabet və ya yüksək mədə turşusu olan insanlar da şaftalı və ərikdən uzaq durmalıdırlar. Qastrit, pankreatit və ya digər mədə-bağırsaq xəstəlikləri kimi xroniki xəstəliklərin kəskinləşməsi üçün tövsiyə edilmir.
Şaftalı və ərik aşağı kalorili olsa da (100 q-da təxminən 45 kalori), artıq çəkidən əziyyət çəkən insanlar istehlakını məhdudlaşdırmalıdırlar.
Ancaq əksər insanlar üçün bu meyvələr sağlamdır. Onların tərkibində çoxlu vitaminlər və qidalar var. Şaftalı və ərikdə olan antioksidantlar qan damarlarının tonunu saxlamağa və qan təzyiqini normallaşdırmağa kömək edir.
Dietoloqlar hamilə qadınlara, xüsusən də toksikozdan əziyyət çəkənlərə şaftalı yeməyi məsləhət görürlər. Şaftalı ürəkbulanmanı azaltmağa, həzmi yaxşılaşdırmağa və bədəndən artıq mayeni çıxarmağa kömək edə bilər.