Bir qrup ABŞ alimi dünyanın şokolad tədarükünün sürətlə yayılan virusun real təhlükəsi altında olduğunu bildirib. Onların araşdırması PLOS One jurnalında dərc olunub.
Xəstəliyə kakao şişmiş sürgün viral xəstəliyi (CSSVD) adı verildi. Şokolad məhsulu ilə qidalanan bir neçə növ mealybugs tərəfindən yayılır. Bitki yoluxduqdan sonra gövdə və köklərin şişməsi, yetişməmiş yarpaqlarda qırmızı damarların görünməsi, kakao qabığının yuvarlaqlaşdırılması və kiçilməsi də daxil olmaqla bir sıra simptomlar göstərə bilər.
Mütəxəssislər hesab edirlər ki, CSSVD qonşu Kot-d'İvuardan sonra məhsulun ikinci ən böyük istehsalçısı olan Qanada 15% ilə 20% arasında məhsul itkisinə səbəb olub. Dünya şokoladının yarıdan çoxu bu iki ölkədən gəlir.
Təəssüf ki, bu vəba ilə mübarizə çətin bir iş olduğunu sübut etdi. Alimlər qeyd edirlər ki, mealybugs pestisidlərə yüksək davamlıdır. Bu xəstəliyə qarşı peyvənd olsa da, çox bahadır və eyni zamanda kakao məhsuldarlığını azaldır.