
Gündəlik olaraq çörəkdən şirniyyata qədər bir çox məhsulda istifadə olunan ağ un rahat istifadə və dadlı məhsullar yaratmaq baxımından üstün görünsə də, sağlamlıq baxımından ciddi suallar doğurur.
Foodinfo.az xəbər verir ki, ağ unun tərkibindəki qida dəyərinin azlığı və sürətli şəkərə çevrilməsi bir sıra problemlərə yol aça bilər.
Ağ un hazırlanarkən buğdanın rüşeym və kəpək hissəsi çıxarılır. Bu isə lif, vitamin və mineral baxımından əhəmiyyətli itkilərə səbəb olur. Beləliklə, ağ unla hazırlanan məhsullar qidalandırıcı deyil, sadəcə "boş kalori" mənbəyidir.
Bu un yüksək qlisemik indeksə malikdir. Bu da qanda şəkər səviyyəsinin sürətlə artmasına və ani aclıq hissinə səbəb olur. Nəticədə insulin müqaviməti, tip 2 şəkərli diabet və çəki artımı riskləri artır.
Lif azlığı səbəbindən ağ unla hazırlanan məhsullar qəbizlik və bağırsaq hərəkətlərində ləngimə yarada bilər. Bu da uzun müddətdə həzm pozuntularına səbəb olur.
Həmçinin ağ unun tez-tez və çox miqdarda istifadəsi xolesterol səviyyələrini yüksəldə, trigliseridlərin artmasına səbəb ola bilər. Bu da ürək-damar xəstəlikləri riskini artırır.
Tam buğda unu, yulaf unu, qarabaşaq unu kimi alternativlər həm lif baxımından zəngindir, həm də qidalandırıcı maddələrlə doludur. Bu növlər toxluq hissini uzadır, qan şəkərini tənzimləyir və daha uzunmüddətli enerji təmin edir.
Ağ un gündəlik qidalanmada geniş yer tutsa da, onun uzunmüddətli istifadəsi sağlamlığa ciddi zərər verə bilər. Əgər sağlam qalmaq və xəstəliklərdən qorunmaq istəyirsinizsə, ağ unu mümkün qədər azaldın və təbii un növlərinə üstünlük verin.