Albalı mürəbbəsi qədim zamanlardan bəri məlum olan evdə hazırlanmış ləzzətlərin məşhur növlərindən biridir. Bir çox digər mürəbbə növləri kimi, albalı mürəbbəsi də təzə giləmeyvələrin zəngin olduğu bir çox qiymətli maddələrin saxlanması səbəbindən faydalı xüsusiyyətləri ilə məşhurdur.

Məlumdur ki, bişirilmə zamanı məhsulun faydalı xüsusiyyətlərinin sayı kəskin şəkildə azalır. Albalı bişirərkən vitamin C və B9 konsentrasiyası ən çox azalır. A vitamini istilik müalicəsinə, həmçinin yağda həll olunan K, E və vitamin PP-yə daha davamlıdır. Bağırsaqların işinə kömək edən və zərərli maddələri udmağa kömək edən lif praktiki olaraq dəyərlərini dəyişmir.

Bundan əlavə, albalı mürəbbəsində aşağıdakı faydalı maddələr saxlanılır:

vitamin E (tokoferol) - bədən hüceyrələrinin qocalma prosesini yavaşlatır və onların bərpasını sürətləndirir;

karoten, dərinin və gözlərin vəziyyətinə faydalı təsir göstərən A vitamini istehsalından məsul olan bir antioksidandır;

dəmir, kalium və mis - hemoglobin səviyyəsini artırır, ürək əzələsinin işini dəstəkləyir, həmçinin qan damarlarının və kapilyarların elastikliyini yaxşılaşdırır, bu da qan laxtalanma riskini azaldır;

amin turşusu triptofan - sinir sistemindəki gərginliyi azaldır və yuxuya faydalı təsir göstərir;

xrom - qan şəkərinin səviyyəsini normallaşdırmağa kömək edir və insulinin təsirini artırır;

askorbin turşusu - hemoglobinin sintezində və dəmir, karbohidratlar, dəmir və fol turşusunun metabolik reaksiyalarında iştirak edir, həmçinin bədəni ətraf mühitin mənfi təsirlərindən qoruyur;

fitonsidlər və pektinlər toxunulmazlığı artıran, ARVI-nin gedişatını asanlaşdıran və daha sürətli sağalmanı təşviq edən antibakterial və antiviral maddələrdir. Fitonsidlər soyuqdəymə və boğaz ağrılarına qarşı da iltihab əleyhinə təsir göstərir.

Bundan əlavə, albalı mürəbbəsi sink, flüor, maqnezium, rubidium, kalsium və yod ehtiva edir. Bu incəlikdə olan qlükoza artan zehni stressin öhdəsindən gəlməyə kömək edir və oynaq xəstəlikləri riskini azaldır. Bununla belə, mürəbbə kifayət qədər çox şəkər ehtiva edir, bu da onun istehlakına məhdudiyyətlər qoyur.

Albalı mürəbbəsi şəkərli diabet xəstələri üçün kontrendikedir. Bu xəstəliyə meylli olanlar bu deserti məhdud miqdarda istehlak edə bilərlər. Eyni şey obez insanlara da aiddir, çünki mürəbbə kifayət qədər yüksək kalorili məhsuldur.

Albalı və albalı mürəbbəsinin başqa bir xüsusiyyəti yüksək turşuluqdur. Bu, emaye zədələnməsinə səbəb ola bilər, diş xəstəliklərinin inkişafına səbəb ola bilər, həmçinin həzm orqanlarının selikli qişasını qıcıqlandıra bilər. Buna görə də, albalı mürəbbəsi əlaqəli xəstəliklərdən əziyyət çəkənlər üçün kontrendikedir.

Bundan əlavə, albalı kifayət qədər alerjenik bir məhsuldur, buna görə də həm təzə, həm də emal edilmiş istehlak edildikdə fərdi reaksiyalara səbəb ola bilər.

Bir yaşa qədər uşaqlara albalı mürəbbəsi vermək tövsiyə edilmir. Ancaq hamilə qadınlar üçün heç bir ümumi əks göstəriş yoxdur, əksinə, bu məhsulun tərkibində olan manqan, kalium, mis və vitamin B9 həm hamiləlik prosesinə, həm də körpənin formalaşmasına müsbət təsir göstərir.

Leyla