Bir çoxumuz qidaları soyuducuda saxlamağın sağlamlıq üçün daha faydalı olduğunu düşünürük. Soyuducular yeməklərimizi soyuq və təzə saxlamaq üçün çox vacibdir, lakin bəzən gizli risklər də gətirə bilər.
Mütəxəssislər bəzi qidaların soyuducuda saxlanılmasının zəhərli olduğunu bildiriblər. Bəs həmin qidalar hansılardır?
Sarımsaq - Bir çox yeməklərə dad vermək üçün istifadə edilən məşhur bitki olan sarımsaq soyuducuda kiflənə bilər. Heç vaxt soyulmuş sarımsaq almayın və soyuducuda saxlamayın, çünki o, çox tez kiflənməyə başlayır. Sarımsaq kiflənəndə isə xərçəng riskini artırır. Həmişə qabıqlı olan təzə sarımsağı seçin. Yalnız bişirməyə hazır olanda qabığını soyun və həmişə soyuducudan kənarda saxlayın.
Soğan - Onu soyulmuş halda soyuducuda saxlamaq təhlükəlidir. Soğan aşağı istiliyə həssas bir məhsuldur. Soyuducuya qoyduğunuz zaman nişasta şəkər və kif halına gəlməyə başlayır. Bir çox insan soğanın yarısını doğrayıb bişirib, digər yarısını isə soyuducuda saxlamaqla bu səhvə yol verir.
Zəncəfil - Bu tərəvəz də kiflənməyə meyillidir. Həm də soyuducuya qoyanda tərkibindəki vitaminləri ölür. Köhnə zəncfil böyrək və qaraciyər çarışmazlığı yarada bilər.
Düyü - Bir çox insanlar nişastaya davamlı olduğuna görə bişmiş düyüləri soyuducuda saxlamağa başlayıblar. Bunun xolesterin və qan şəkərinin səviyyəsini artırdığını bilirsiniz? Amma əslində düyü qəlibi ən tez tutan maddələrdən biridir. Əgər onu soyuducuda saxlayacaqsınızsa, 24 saatdan çox yerində qalmadığından əmin olun.