Bədənin sağlam qalması və düzgün işləməsi üçün yemək əsas ehtiyacdır. Qida qəbulunun bir çox sağlamlıq faydası var və bədənin gündəlik enerji ehtiyacını ödəyir. Zülal, karbohidratlar, yağlar, vitaminlər və minerallar kimi qida maddələri orqanizmin enerji istehsal etməsi, hüceyrələrin təmiri, böyüməsi və inkişafı üçün lazımdır. Müntəzəm yemək maddələr mübadiləsini tənzimləyir və enerji səviyyəsini saxlayır. Aclıq və ya nizamsız yemək maddələr mübadiləsinə mənfi təsir göstərir və enerji səviyyələrində dalğalanmalara səbəb olur. Sağlam qidalanma immunitet sistemini gücləndirir. Vitamin və minerallarla zəngin qidalar xəstəliklərə qarşı müqaviməti artırır və orqanizmi infeksiyalardan qoruyur. Bundan əlavə, sağlam qidaların istehlakı emosional və mənəvi sağlamlığa müsbət təsir göstərir. Qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq üçün istehlak etdiyimiz bəzi qidaları bişirməzdən əvvəl yuyuruq. Ancaq bu, sağlamlığımız üçün təhlükə yarada bilər. 

Foodinfo.az heç vaxt yuyulmaması lazım olan qidaları təqdim edir:

Bişməzdən əvvəl yuyulmaması lazım olan bəzi qidalar təbii qoruyucu təbəqələri sayəsində təravətini və keyfiyyətini qoruyaraq daha sağlam istehlak təklif edir. Bu qidaların səthindəki təbəqələr onların mikroorqanizmlərdən qorunmasına və qida xüsusiyyətlərinin qorunmasına kömək edir.

- Göbələklər bu kateqoriyaya nümunədir. Göbələklərin üzərindəki təbii təbəqə suyun onlara nüfuz etməsinin qarşısını alır, beləliklə dad itkisini və suyun udulmasını azaldır.

Göbələklərin yuyulması bu qoruyucu təbəqənin zədələnməsinə səbəb olur, onların qida dəyərinə və dadına mənfi təsir göstərir. 

- Yumurtalar da yuyulmamalıdır, çünki onların qabıqlarında təbii örtük var. Bu təbəqə mikrobların içəri girməsinin qarşısını alır və yumurtanın içini qoruyur.

Yuyulmuş yumurtalarda bu təbəqənin itirilməsi mikroorqanizmlərin qabığa daxil olmasına səbəb olur. 

- Toyuq əti çiy halda yuyulmaması lazım olan qidalar sırasındadır. Əgər toyuq əti yuyularsa, üzərində bakteriyaların yayılma riski artır. Toyuq ətinin tərkibindəki bakteriyalar onsuz da bişdikdə ölür. 

- Çiy balıq heç vaxt yuyulmaması lazım olan qidalardan biridir. Çiy balığın yuyulması çiy toyuğun yuyulması kimi risklər daşıyır. 

- Yuyulmaması lazım olan digər qida qırmızı ətdir. Qırmızı ətin yuyulması toyuq və balığın yuyulması qədər riskli olmaqla yanaşı, həm də yeməyin dadına təsir edir.

- Qoz-fındıq qabıqları ilə qorunan yağları və qida dəyərini itirməmək üçün yuyulmamalıdır. Yuyulmuş qoz-fındıqların qabıqları zədələnə bilər ki, bu da yağların oksidləşməsini sürətləndirə və təravətini azalda bilər.