Araxis kimi tanınan yerqozu çərəzlərə aid olunub, qoz kimi qəbul edilsə də, əslində paxlalılara aiddir. Araxis sümüklər və toxumalar üçün vacib olan kremniy ilə zəngindir. Lakin onun əsas mənfi təsiri qaraciyərədir, çünki araxislər çox zaman anatoksinlərlə zəngin olur. Anatoksinlər isə qaraciyər hüceyrələrini məhv edir. Foodinfo.az medicina.az-a istinadən bildirir ki, hansı ölkələrdə ki, araxislə çox qidalanırlar, orda qaraciyər sirrozu geniş yayılıb. Araxis yerdən çıxır, nəmişliyi sevir, ona görə göbələk kimi kif əmələ gətirməyə meyillidir. Ona görə xüsusilə nəm, yaş, keyfiyyətsiz araxis yemək qaraciyəri sirrozdan tutmuş xərçəngə kimi apara bilər.