Yaponiyanın Naqoya Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, bütöv xırda balıq yemək ömrü uzatmağa kömək edir və qadınlarda xərçəng də daxil olmaqla həyati təhlükəsi olan xəstəliklər riskini azaldır. Tengri Life Lenta.Ru-ya istinadən xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri Public Health Nutrition jurnalında dərc olunub.
Ənənəvi olaraq yaponlar kalsium və A vitamini ilə zəngin olan baş, sümük və orqanları da daxil olmaqla kiçik balıqları bütöv şəkildə istehlak edirlər. Tədqiqatçılar bu növ balıq istehlakının sağlamlığa qoruyucu təsir göstərə biləcəyini vurğulayırlar.
Tədqiqat zamanı 35-69 yaş arası 34555 kişi və 46247 qadın daxil olmaqla 80802 insan təhlil edilib. Kiçik balıq istehlakının tezliyi bir anketdən istifadə edərək qiymətləndirildi və iştirakçılar orta hesabla doqquz il izləndi. Bu dövrdə 2482 ölüm halı qeydə alınıb ki, bunun da təxminən 60 faizi xərçənglə bağlıdır.
Onlar tapdılar ki, ayda 1-3 dəfə, həftədə 1-2 dəfə və ya daha çox kiçik balıq yeyən qadınların nadir hallarda kiçik balıq yeyənlərlə müqayisədə bütün səbəblərdən və xərçəngdən vaxtından əvvəl ölüm riski əhəmiyyətli dərəcədə aşağıdır. Məsələn, bütün səbəblərdən ölüm riski 0,68-0,72 dəfə, xərçəngdən isə 0,64-0,72 dəfə azalıb.
Əvvəlki tədqiqatlar göstərdi ki, əlverişli qiymətə malik kiçik balıqlar, xüsusən də ciddi qida çatışmazlığından əziyyət çəkən inkişaf etməkdə olan ölkələrdə potensial əhəmiyyətli qida mənbəyidir.