Çiy yumurta yüksək miqdarda protein ehtiva edən və istehlak edildikdə bir çox fayda təmin edən bir məhsuldur. Tərkibi zəngin olan çiy yumurta qida dəyərini itirmədən istehlak edildikdə daha təsirli olur. Yumurta bişirilərkən qida dəyəri itir. Xüsusilə amin turşuları istiliyin təsiri ilə məhv olur. Buna görə çiy yumurta protein ehtiyacını ödəmək üçün ideal seçimdir.

Foodinfo.az-ın məlumatına görə, çiy yumurta istehlakı tərkibindəki protein sayəsində hüceyrələrinizi daha sağlam və daha güclü edir. Çiy yumurta enerji səviyyənizi artırır və bədəninizin düzgün işləməsinə kömək edir. 

Bununla belə, çiy yumurta istehlakında diqqətli olmaq lazımdır. Çünki çiy yumurtanın tərkibində Salmonella kimi zərərli bakteriyalar ola bilər. Odur ki, çiy yumurta istehlak edərkən gigiyena qaydalarına fikir vermək və etibarlı mənbələrdən əldə etmək lazımdır.

Çiy yumurta istehlak etmək istəyənlər üçün ən təhlükəsiz yol pasterizə edilmiş yumurtalardan istifadə etməkdir. Pasterizə edilmiş yumurtalar zərərli bakteriyaları öldürmək üçün yüksək temperaturda pasterizə edilmiş yumurtalardır. Bu şəkildə çiy yumurta istehlakı daha təhlükəsiz olur.  

Mütəxəssislər vurğulayırlar ki, hər gün ən azı 1 yumurta insanı gün boyu formada saxlamaq üçün kifayətdir. Xüsusilə uşaqlar üçün yumurta əzələ və sümük inkişafı deməkdir. Buna görə də gündəlik və müntəzəm olaraq istehlak edilməlidir. 

Zülal tərkibi qırmızı ətə bərabər olan çiy yumurta istehlak etməzdən əvvəl diqqət etməli olduğunuz çox vacib detallar var. Əvvəla, yüksək xolesterolu olan insanlar yumurta qəbul edərkən həkim məsləhətindən kənara çıxmamalıdırlar. Yumurtanın müddətinin keçib-keçməməsinə də diqqət yetirməlisiniz. Uzun müddət saxlanılan yumurta zəhərlənməyə səbəb ola bilər. Bəzi insanlarda allergik reaksiyalara da gətirib çıxarar.

Bəs çiy yumurtaları necə istehlak edək? 

Çiy yumurta yeyərkən onun dadı və qoxusuna görə narahatlıq yarana bilər. Odur ki, 1 yumurtanın sarısını ağından ayırıb 1 stəkan südlə qarışdırıb içmək məsləhətdir. 

Çiy yumurta səs tellərini gücləndirir və boğaz infeksiyalarını azaldır. 

Güclü bir antioksidant olan yumurta bədəndən toksinləri çıxarmağa kömək edir. 

Çiy yumurta hüceyrələrin bərpasına kömək edir və qocalmanı gecikdirir.

Həzm sistemini yaxşılaşdırır, bağırsaq və mədədəki problemləri azaldır.

Göz xəstəliklərinə qarşı da faydalıdır.

Böyrək daşlarını və qumu təmizləməyə kömək edir.

Ürək-damar sağlamlığı üçün faydalıdır. 

İmmunitet sistemini gücləndirən təsiri olduğu bilinir.

 Enerji verir. 

Sümük və əzələlərin inkişafına töhfə verir. 

Qanazlığa qarşı da içmək məsləhətdir. 

Beyin inkişafına kömək edir.