Bəzi insanlar qırmızı bibər, zəncəfil və digər acı ədviyyatların iştahınızı artıra, zərərli bakteriyaları öldürə və hətta bir qədər arıqlamağa kömək edə biləcəyinə inanırlar. Bununla belə, bu həqiqətən belədirmi?
Əvvəla, qeyd etmək lazımdır ki, ədviyyatlı yeməklər haqqında danışarkən, təbii məhsullardan, həmçinin çili çipslərindən deyil, evdə hazırlanan yeməklərə əlavə edilə bilən ədviyyatlı ədviyyatlardan danışırıq.
Bizim tez-tez istifadə etdiyimiz ədviyyatlara, ilk növbədə, gündəlik həyatda istifadə etdiyimiz sarımsaq, soğan və digər təbii bitki mənşəli məhsullar daxildir. Bu məhsulların hamısında fitonsidlər var və kapsaisin (alkaloid) kimi maddə var.
İlk növbədə həm fitansidlər, həm də kapsaisin bakterisid təsir göstərir, bakteriya və virusları öldürür. Bu yolla biz yeməkləri dezinfeksiya edirik.
Qidada az miqdarda ədviyyat mədə şirəsində xlorid turşusunun istehsalını stimullaşdırır, ona görə də qida daha yaxşı mənimsənilir. Amma bu, yalnız mədə xəstəlikləri olmayan insanlara aiddir. Çünki çox miqdarda xlorid turşusu istehsal olunur. ədviyyatlı yeməklər qəbul edərkən selikli qişaları qıcıqlandıra bilər. Ona görə də qastrit, xoralar, eroziyaların kəskinləşməsi olan şəxslərə təbii olaraq ədviyyatlı yeməklər qəbul edilməməlidir.