Aclıq çox insanlarda instinktidir, müəyyən hormonların təsiri nəticəsində yaranır və orqanizmin enerji və qida maddələrinə ehtiyacı olduğunu göstərir.
Ancaq tez-tez olur ki, insan təzə yemək yeməsinə baxmayaraq, daim aclıq hiss edir. Foodinfo.az xəbər verir ki, “The Times of India” daimi aclığın ümumi səbəbləri haqqında yazıb.
Tox hiss etmək üçün protein lazımdır. Kifayət qədər zülal qəbul etməmək tez-tez aclıq hissi yarada bilər. Toyuq, yumurta, lobya və kəsmik kimi yüksək proteinli qidalar daha yavaş həzm olunur və daha uzun müddət toxluq hissi yaradır. Əgər kifayət qədər protein yeməsəniz, daha tez-tez aclıq hiss edə bilərsiniz və buna görə də daha çox yeyin.
Lif aclığı tənzimləmək üçün lazımdır. Tərəvəzlər, meyvələr, tam taxıllar və paxlalılar mədədə daha yavaş parçalanan pəhriz lifi yüksək qidalara nümunədir. Bu, qan şəkərinizin səviyyəsini sabit saxlaya bilər və aclığın başlamasını gecikdirə bilər. Lif az olanda bədəninizin qidaları daha tez parçalamasına və yenidən aclıq hiss etməsinə səbəb olur.
Çox tez yemək yesəniz, vücudunuzun aclıq siqnalları qarışa bilər. Mədənizin dolu olduğunu başa düşmək üçün beyninizə təxminən iyirmi dəqiqə lazımdır. Tez yemək tez-tez bu siqnalı qaçırmağınıza səbəb olur ki, bu da həddindən artıq yemək və sonrakı aclıq hisslərinə səbəb ola bilər. Daha yavaş yemək bədənə nə vaxt dolduğunu müəyyən etmək üçün daha çox vaxt verir.
Çox vaxt susuzluq aclıqla qarışdırılır. Susuz qaldığınız zaman beyniniz aclıq siqnallarına bənzər siqnallar qəbul edə bilər ki, bu da sadəcə su içməli olduğunuz zaman yemək üçün getməyinizə səbəb olur. Gün ərzində nəmli qalmaq və aclıq əlamətlərini tənzimləmək irrasional qida istəklərini minimuma endirə bilər.