Lleida Universitetinin alimləri yulafdan hazırlanan tam taxıl məhsullarının immunitet sisteminə və iltihaba necə təsir etdiyini öyrəniblər. Nəticələr Current Nutrition Reports elmi jurnalında dərc olunub.
Mütəxəssislər müəyyən ediblər ki, 100 qram yulaf ezmesi yemək artıq yeddi əvəzolunmaz amin turşusunun gündəlik tələbatını ödəyir, həmçinin orqanizmi bir çox həyati vacib minerallarla təmin edir. Yulafın tərkibində fitosterollar, antioksidant birləşmələr və həll olunan liflər də var ki, bunlar da sağlamlığa müsbət təsir göstərir.
Mütəxəssislər əlavə edirlər ki, yulafdan olan beta-qlükan qlükoza mübadiləsinə faydalı təsir göstərir və yulaf ezmesini xüsusilə 2-ci tip diabetli insanlar üçün faydalı edir. Qan şəkərini azaltma təsiri qida mədədə həzm olunan kimi başlayır.
Beta-qlükanlar qidada müntəzəm və kifayət qədər miqdarda istehlak edilərsə, bu, piylənmə və 2-ci tip diabet də daxil olmaqla bir çox xroniki qeyri-infeksion xəstəliklərin riskini azalda bilər, alimlər bildirir.