Bəzən əhval-ruhiyyəmiz yediyimiz qidalardan asılı olur.
Terapevt, qastroenteroloq Daria Utyumova əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırmağa kömək edən qida məhsullarını açıqlayıb.
Onun sözlərinə görə, əhvalı mərkəzi sinir sisteminə təsir edən və serotonin, dopamin, endorfin, triptofan və norepinefrin istehsalını təşviq edən neyrotransmitterlər - bioloji aktiv maddələr yaxşılaşdırır. Bu maddələr enerji artımı və müsbət emosiyalar hiss etməyə kömək edir. Bununla belə, neyrotransmitterlərin tərkibi stress, yuxu olmaması və pis qidalanma səbəbindən azala bilər, İzvestiya yazır .
Əhval-ruhiyyəyə müsbət təsir edən ən vacib qidalar toyuq və mal əti, yağlı balıq (alabalıq, qızılbalıq, ton balığı), dəniz yosunu, banan, qoz-fındıq, tünd şokolad, yulaf və qarabaşaq yarması sıyığı, kərəvizdir. Bu məhsulların hər gün müəyyən miqdarda istehlak edilməsi tövsiyə olunur. Bundan əlavə, yaşıl çay, limonlu su, zəncəfil çayı, nar suyu, kakao və qəhvə əhvalınızı yüksəldə bilər.
Toyuq və mal ətində dopamin və norepinefrin istehsalını stimullaşdıran amin turşusu tirozin var - əhval-ruhiyyəni və konsentrasiya qabiliyyətini yaxşılaşdıran maddələr. Onlar həmçinin stresin öhdəsindən gəlməyə kömək edən B12 vitamini ilə zəngindirlər. Alabalıq, qızılbalıq və ton balığı kimi yağlı balıqlarda çoxlu doymamış yağ turşuları var ki, bu da stress hormonu kortizol səviyyəsinin artmasının qarşısını alır. Onlar həmçinin stresli vəziyyətlərə uyğunlaşmağa və konsentrasiyanı yaxşılaşdırmağa kömək edən B vitaminləri və maqnezium ehtiva edirlər.
Fındıqların tərkibində B vitaminləri və çoxlu doymamış yağ turşuları da var. Tərkibində 75%-dən çox kakao olan tünd şokolad təbii antioksidantdır. Tərkibində beynin zövq mərkəzlərini stimullaşdıran hormon olan dofaminə çevrilən tirozin amin turşusu var. Tünd şokolad həmçinin kortizol səviyyəsini azaltmağa kömək edən triptofan ehtiva edir.