Həkimlər onilliklərdir ki, xəstələrə gecələr fermentləşdirilmiş süd məhsulları istehlak etməyi tövsiyə edirlər, lakin son elmi araşdırmalar bunun səhv olduğunu göstərdi. Foodinfo.az xəbər verir ki, bu barədə Sputnik radiosuna müsahibəsində endokrinoloq Zuxra Pavlova danışıb.
Mütəxəssislər kefir, fermentləşdirilmiş bişmiş süd və ya yoqurtun bağırsaqlara faydalı təsir göstərdiyi və aşağı kalorili olduğu üçün əla axşam qəlyanaltısı ola biləcəyinə inanırdılar.
"Uzun müddətdir ki, gecələr kefir, qatıq və ya mayalanmış bişmiş süd kimi qıcqırdılmış südlü içkilər içməyinizlə bağlı çoxdankı bir tövsiyə var. İnsanlar onilliklər boyu buna əməl ediblər, lakin məlum olub ki, yatmazdan əvvəl belə məhsulların içilməsinin faydaları sadəcə bir mifdir. ”, Pavlova qeyd edib.
Endokrinoloqun sözlərinə görə, qlisemik və insulin indeksi kimi anlayışların elmi dövriyyəyə daxil edilməsi həkimləri fermentləşdirilmiş süd məhsullarının xüsusiyyətlərinə fərqli nəzər salmağa məcbur edib.
Beləliklə, gecələr mayalanmış süd məhsullarının müntəzəm istifadəsi diabetin inkişafı üçün risk faktorlarından birinə çevrilə bilər. Üstəlik, bu proses eyni zamanda "piylənmə epidemiyası çağı" olanda piy toxumasının yığılmasına kömək edəcək.
Leyla