Mətbəxlərimizdə tez-tez istifadə etdiyimiz alınma bulyon ətirli xüsusiyyətləri ilə yeməklərimizə dad qatan bir məhsul olsa da, sağlamlığımıza zərərli olduğu da bilinir. 

Foodinfo.az xəbər verir ki, bu bulyonlar yüksək miqdarda duz, MSG (monosodium glutamat) kimi əlavələr, süni dadlandırıcılar və konservantlardan ibarətdir. Bu maddələrin həddindən artıq istehlakı ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.

Onun sağlamlıq üçün ən mühüm təhlükəsi tərkibindəki yüksək duzdur. Yüksək duz istehlakı hipertoniya, ürək xəstəlikləri və böyrək xəstəlikləri kimi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. 

Bundan əlavə, bulyonun tərkibində olan MSG maddəsi bəzi insanlarda baş ağrısı, miqren və yuxululuq kimi yan təsirlərə səbəb ola bilər.

Süni dadlandırıcılar və konservantlar da allergik reaksiyalara, eyni zamanda həzm problemlərinə səbəb ola bilər. 

Sağlam və balanslı bir pəhriz üçün belə işlənmiş qidalardan uzaq durmaq vacibdir. Yeməklərimizə dad qatmaq üçün təbii və təzə inqrediyentlərlə hazırlanmış müxtəlif ədviyyatlardan istifadə edə bilərik. 

Hazır bulyon əvəzinə evdə hazırlanmış tərəvəz və ya ət suyundan istifadə edərək həm dadlı, həm də sağlıqlı yeməklər hazırlamaq olar.

Sağlamlığımız üçün alınma bulyon kimi zərərli məhsullardan uzaq durmağa diqqət etməli, təbii qidalanmaya önəm verməliyik.