İmmunitet sistemi insanların orqanizmini xəstəliklərə qarşı qoruyan və müdafiə mexanizmini təmin edən güclü bir sistemdir. Qış aylarında immunitetinizi gücləndirmək üçün bu qidaları süfrənizdən əskik etməyin.
Foodinfo.az bu qidaları təqdim edir:
ZƏNCƏFİL
Zəncəfil tərkibində güclü antioksidantlar olduğu üçün hüceyrə zədələnməsini azaldır və immuniteti gücləndirir. O, həmçinin iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir. Xroniki iltihab immunitet sisteminin düzgün işləməsinə mane ola bilər. Zəncəfil iltihab əleyhinə təsirləri ilə immunitet sistemini dəstəkləyərək qoruyucu rol oynayır. İltihabı azaldaraq və virusları onların zərərli təsirlərindən xilas edərək qrip kimi tənəffüs yolu infeksiyalarına qarşı toxunulmazlığı dəstəkləyir.
Bu ədviyyat həzm sisteminə də müsbət təsir edərək orqanizmin qida maddələrini daha yaxşı mənimsəməsinə şərait yaradır.
SARIKÖK
Sarıkökdə olan curcumin sərbəst radikallarla mübarizə apararaq hüceyrə zərərini azaltmağa kömək edir. Onun antioksidan təsiri immunitet sistemini gücləndirməyə də kömək edir. Kurkuminin antiinflamatuar xüsusiyyətləri bədəndəki iltihabı azaldır.
Sarıkök immunitet sistemini dəstəkləyən hüceyrələri aktivləşdirir. Xüsusilə, təbii öldürücü hüceyrələrə və makrofaqlara təsir edərək infeksiyalardan qoruyur. Bəzi araşdırmalara görə sarıkök antiviral və antimikrobiyal xüsusiyyətlərə malikdir. Bu, zərərli mikroblara qarşı qoruyucu rol oynayır və immunitet sistemini dəstəkləyir. Xüsusilə immunitet sistemini qoruyaraq otoimmün xəstəliklərə qarşı qoruyucu rol oynayır.
SİTRUS MEYVƏLƏRİ
Sitrus meyvələri, xüsusilə portağal, naringi, qreypfrut və limon kimi meyvələr C vitamini ilə zəngindir. Vitamin C immunitet sistemində mühüm rol oynayan bir antioksidandır. C vitamini bədəndəki sərbəst radikallarla mübarizə apararaq hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alır və immunitet sisteminə kömək edir.
Vitamin C immunitet hüceyrələrini aktivləşdirir və bu da infeksiyalara və digər patogenlərə qarşı mübarizədə mühüm rol oynayır. Bu meyvələr viral infeksiyalara, xüsusilə soyuqdəymə və qripə qarşı müqaviməti artırır.
ACI BİBƏR
Acı bibərin tərkibində kapsaisin adlı aktiv maddə var. Bu birləşmə acı bibərə hərarət verən və antioksidant xüsusiyyətlərə malik olan birləşmədir. Kapsaisin iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir. İltihabı nəzarət altında saxlamaq immunitet sisteminin tənzimlənməsinin vacib hissəsidir. Kapsaisin iltihabla mübarizə apararaq immunitet sistemini dəstəkləyir. Kapsaisin sinir uclarına təsir edərək bir növ stimullaşdırıcı təsir göstərir. Bu stimullaşdırma immunitet sistemində dəyişikliklərə səbəb olu və immunitet reaksiyasını artırır.