Məşhur inancın əksinə olaraq, karbohidratlar yeməkdən tamamilə imtina etməməlisiniz, çünki onlar zülal və yağlarla birlikdə sağlam insan pəhrizinin əsasını təşkil edir. Foodinfo.az xəbər verir ki, bu barədə Krasnoqorsk xəstəxanasının endokrinoloqu Gülnarə Zakirova xəbərdarlıq edib.
Həkim dənli bitkilər, bərk buğdalı makaron, paxlalılar, bir çox tərəvəz və qoz-fındıq kimi qidalarda olan karbohidratların seçilməsinin vacibliyini də vurğulayıb. Bu karbohidratlar yavaş-yavaş parçalanır və qanda qlükoza səviyyəsində qəfil sıçrayışlara səbəb olmadan uzunmüddətli toxluq hissi verir.
Ancaq sürətli karbohidratlarla vəziyyət tamamilə fərqlidir. Onlar yüksək glisemik indeksə malikdirlər və həzm və əlavə parçalanma tələb etmədikləri üçün piylənməyə kömək edirlər. Şəkər, bal, şirniyyat, bişmiş məmulatlar, süd, şirin meyvələr, qarğıdalı, quru meyvələr, qızardılmış kartof və digər məhsullar orqanizmə zərər verə bilər.