Son illərdə aparılan tədqiqatlar marqarinin sağlamlıq təhlükələri ilə bağlı narahatlıqları artırıb.
Bəs, marqarin həqiqətən sağlamlığımız üçün zərərlidirmi?
Foodinfo.az marqarin istehlakının zərərlərini təqdim edir:
1. Trans yağ tərkibi: Marqarin trans yağla zəngin bir qidadır. Məlumdur ki, trans yağlar ürək sağlamlığına mənfi təsir edir və qanda pis xolesterini artırır. Bu səbəbdən yüksək miqdarda trans yağ olan marqarinlərin istifadəsi ürək-damar xəstəlikləri riskini artıra bilər.
2. Süni əlavələr: Süni əlavələr marqarin istehsalında da istifadə olunur. Bu qatqıların orqanizmə zərərli təsir göstərə biləcəyi düşünülür və uzun müddət istifadənin sağlamlıq problemlərinə səbəb ola biləcəyi ifadə edilir.
3. Antioksidant tərkibi: Marqarin antioksidantlarla zəngin olmasına baxmayaraq, bu antioksidanların bəziləri kifayət qədər təsirli olmaya bilər. Bu vəziyyətdə hüceyrələr oksidləşdirici stresə məruz qala və hüceyrə zədələnməsi arta bilər.
4. Doymuş yağ tərkibi: Bu yağ doymuş yağlarla zəngin qida mənbəyidir. Doymuş yağların həddindən artıq istehlakı piylənmə, tip 2 diabet və ürək xəstəlikləri kimi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.
Sağlam bir həyat üçün mümkünsə marqarin yerinə zeytun yağı, kokos yağı və ya avokado kimi sağlam yağları seçmək vacibdir. Bundan əlavə, yemək vərdişlərinizi nəzərdən keçirərək, tərkibində marqarin olan qidalardan uzaq durmağa və sağlam yağlar seçməyə diqqətli olmağa cəhd edə bilərsiniz. Unutmayın ki, sağlam qidalanma uzun müddətli sağlam həyat sürməyin ən vacib addımlarından biridir.