Bir çox insanlar tərəvəz şirələrinə nifrətlə yanaşır: meyvə şirələri kimi dadlı deyil və konsistensiyasına görə susuzluğu yatırmır. Belə çıxır ki, bu çox boş şeydir. Londondakı Müqəddəs Bartolomey xəstəxanası və Kraliça Meri Universitetinin tədqiqatçıları tədqiqatın nəticələrini nümayiş etdiriblər. Çuğundur suyunun ürəyin işemik xəstəliyi olan insanlara kömək etdiyi sübut edilmişdir.

Bu xəstəlik bədəndə qan təzyiqinin tənzimlənməsində iştirak edən və antiinflamatuar təsir göstərən azot oksidinin çatışmazlığı ilə əlaqələndirilir. Buna görə də, təcrübə zamanı tədqiqatçılar bədəndə bu maddənin doldurulması ilə bağlı məlumatları təhlil etdilər. Çuğundur suyu işi gördü.

Koroner ürək xəstəliyi üçün ən çox görülən müalicə stent implantasiyasıdır. Ancaq bu müvəqqəti bir vasitədir: belə bir əməliyyatdan beş il sonra hücum riski hələ də artır. Tədqiqatçılar belə xəstələrin məlumatlarını təhlil edərək, çuğundur suyunun müntəzəm istehlakının əməliyyatdan sonra infarkt riskini 7,5% azaltdığını qeyd etdilər. Həkimlərin fikrincə, bu təsir bu məhsulun tərkibində olan qeyri-üzvi nitratların təbii səviyyəsinin yüksək olması ilə bağlıdır.

İlk baxışdan çuğundur suyu çox sadə bir məhsuldur, lakin indi onun mürəkkəb tibbi problemlərin həllində kömək etdiyi sübut edilmişdir.