Kəklikotu ümumiyyətlə qırmızı ətə dad verməklə tanınır. Ancaq kəklikotundan hazırlanan çay daha çox faydalıdır.

Foodinfo.az xəbər verir ki, kəklikotu bitkisinin yarpaqları ilə hazırlanan çay antioksidan xüsusiyyətləri sayəsində orqanizm üçün çox faydalıdır. Kəklikotu çayının ən məşhur faydalarından biri həzm sisteminə müsbət təsiridir. Mədə narahatlığını aradan qaldırır və həzm prosesini dəstəkləyir. Həm də iltihab əleyhinə xüsusiyyətləri sayəsində bağırsaq sağlamlığını qoruyur. 

Antioksidantlarla zəngin olan kəklikotu çayı orqanizmdə sərbəst radikallarla mübarizə apararaq hüceyrələrin zədələnməsinin qarşısını alır və immunitet sistemini gücləndirir. Bu şəkildə müxtəlif xəstəliklərə qarşı qoruyucu təsir göstərir. 

Kəklikotu çayı tərkibindəki efir yağları sayəsində tənəffüs yollarına rahatlaşdırıcı təsir göstərir. Xüsusilə soyuqdəymə və öskürək kimi xəstəliklərdə istehlak edərək simptomları aradan qaldırmağa kömək edə bilər.

Bundan əlavə, kəklikotu çayının tərkibindəki dəmir, kalsium, manqan və C vitamini kimi minerallar sayəsində sümük sağlamlığını dəstəkləyir və bədəndəki dəmir çatışmazlığını aradan qaldırmağa kömək edir. 

Bu çayı hazırlamaq üçün 2-3 budaq təzə kəklikotu və ya 1 çay qaşığı qurudulmuş kəklikotundan istifadə edə bilərsiniz. Bir stəkan su qaynadın. Təzə kəklikotu budaqları və ya qurudulmuş kəklikotu (hər ikisini) qaynar suya əlavə edin və 10 dəqiqə dəmləyin. Dəmlənmiş çayı süzdükdən sonra bal ilə şirinləşdirə bilərsiniz. 

Hazırladığınız kəklikotu çayını həm acqarına, həm də tox qarına içə bilərsiniz. 

Gündə ən çox 2 stəkan kəklikotu çayı içə bilərsiniz. Bu doza həftədə 5 stəkandan çox olmamalıdır. Kəklikotu çayı içərkən bir neçə gün ara verməyi unutmayın.