Vazkeçilməz ədviyyatlarından biri olan çili bibəri yeməklərə ləzzət qatan bir qidadır. Bununla belə, onu istehlak edərkən nəzərə alınmalı olan bəzi məqamlar var. Sağlamlıq baxımından nəzərə alınmalı olan bu məqamları bilmək pul bibərin mümkün mənfi təsirlərindən özümüzü qorumağa kömək edə bilər.
Foodinfo.az xəbər verir ki, pul bibərin tərkibində olan kapsaisin adlı birləşmə həzm sisteminə mənfi təsir göstərə bilər. Odur ki, mədə narahatlığından əziyyət çəkən insanlara çili bibərindən çox istifadə etməmələri tövsiyə olunur.
Bundan əlavə, onun həddindən artıq istehlakı mədə yanmasına və qastrit kimi həzm sistemi xəstəliklərinə səbəb ola bilər. Pul bibərin həddindən artıq istehlakının həzm sisteminə mənfi təsirləri ilə yanaşı, ağız və boğazda da bəzi problemlər yarada bilər. Xüsusilə boğazda qıcıqlanma, yanma və ağrı kimi narahatlıqlar yarana bilər.
Həmçinin çili bibərinin yüksək istehlakı bəzi insanlarda allergik reaksiyalara səbəb ola bilər. Allergik reaksiyalar adətən dəridə qızartı, qaşınma və döküntü şəklində baş verir. Allergik reaksiya əlamətləri görünsə, dərhal bir tibb işçisi ilə məsləhətləşməlisiniz.
Bütün bu səbəblərə görə bu qidanın istehlakında diqqətli olmaq vacibdir. Xüsusilə həzm sistemi pozğunluğu olan, həddindən artıq ədviyyatlı qidalara dözə bilməyən və ya allergik reaksiya riski olan insanlar pul bibərini istehlak edərkən diqqətli olmalıdırlar. Pul bibər balanslı və mülayim şəkildə istehlak edildikdə yeməyə ləzzət verir və sağlamlığınıza zərər vermir.