Gülüşünüz hər kəsin diqqətini çəkən ilk şeydir. Yediyiniz və içdiyiniz şey dişlərinizin görünüşünə təsir göstərir. Qida elementləri olmayan və şəkərlə zəngin bir pəhriz diş çürüməsinə və eroziyaya səbəb ola bilər.

Foodinfo.az xəbər verir ki, bu tip pəhriz dişlərin rəngini də dəyişə bilər. Çoxlu içkilər, çay, qəhvə və qeyri-təbii şirələr də dişlərə zərər verə bilər. Ancaq çayın dişlərə təsiri iki şəkildə olur.

Çay içməyin ən əhəmiyyətli zərərlərindən biri də dişlərin rənginə təsiridir. Çayın tünd rənginə cavabdeh olan tannik turşusu adlı maddə var. Dişlərinizdə yivlər varsa, tannik turşusu onların üzərində oturur və diş səthinin rəngini dəyişməyə səbəb olur.

Çay içdikdən sonra su içmək və ya salfetlə dişləri silmək çayın dişlərə təsirinin sürətini azalda bilər. Qara çay istehlakını yaşıl çay içməyə dəyişdirmək bu rəngsizləşməni azalda bilər. 

Şəkər və ya şirniyyatla şirinləşdirilən çay şəkər hissəciklərinin dişlərə yapışması nəticəsində diş çürüməsinə səbəb olur. Gündə bir neçə dəfə şirin çay içmək vərdişiniz varsa və ya çayınızla şokolad, şəkər və xurma istifadə edirsinizsə, diş minasına ciddi ziyan vurmuş olursunuz. Acı çay şirin çaydan daha yaxşı seçimdir.

Çayın tərkibində dişlərin sağlamlığını qorumağa kömək edən polifenol adlı bir maddə var. Çayda polifenolların gündəlik istehlakı diş ətinin iltihabı və dişlərə uzun müddət zərər verdiyi diş əti toxumasının iltihabını azaltmağa kömək edə bilər. Beləliklə, gün ərzində bir fincan acı çay içmək dişlər üçün qoruyucu faydalara səbəb ola bilər.

Antioksidanlar:

Bir fincan çay sağlamlığa kömək edən antioksidantlarla zəngindir və ağız və diş xəstəliklərinin qarşısının alınmasında faydalıdır. Məsələn, antioksidantlarla zəngin bir pəhriz ürək-damar xəstəlikləri, tip 2 diabet və bəzi xərçəng növləri riskini azalda bilər. Antioksidant dişləri eroziyaya və diş çürüməsinə qarşı qoruyabilər.