Rusiya Dövlət Təhsil Universitetinin tibb fakültəsinin terapiya kafedrasının professoru Stanislav İonov hipertoniya üçün duz və şəkər qəbulunu azaltmağı, həmçinin bəzi qidaları məhdudlaşdırmağı məsləhət görüb.
Mütəxəssis "İzvestiya" qəzetinə müsahibəsində izah edir ki, duz suyu saxlayır, şişkinliyə səbəb olur, qan təzyiqinin artmasına səbəb olur, şəkər isə 2-ci tip diabet və aterosklerotik dəyişikliklərə səbəb ola bilər.
Yüksək qan təzyiqiniz varsa, tərkibində kofein olan məhsullar, xüsusən də qəhvə və güclü qara çay qəbul etməməlisiniz. Eyni zamanda, hətta yaşıl çay içmək tövsiyə olunur, çünki o, qan təzyiqini aşağı salma xüsusiyyətinə malikdir, İonov qeyd etdi.
Bundan əlavə, yağlı, qızardılmış, ədviyyatlı yeməklər yeməməlisiniz - bütün bunlar da damarların tonunu artırır və arterial hipertenziyaya səbəb olur, həkim əlavə edib.
O, həmçinin alkoqol və siqaretdən imtina etməyi məsləhət görüb, çünki pis vərdişlər hipertoniyanın pisləşməsinə səbəb olur.
Nurlan