Hər yemək insulinin artmasına səbəb olur ki, bu da insanın arıqlamasına mane olur. Bu barədə endokrinoloq Aleksey Kalinçev danışıb.
"İnsanlar qəlyanaltı üçün sırf onlar üçün dadlı bir şey yeyirlər. Çox vaxt bu qurudulmuş meyvələrin qoz-fındıq, şirin meyvə və giləmeyvə, fermentləşdirilmiş süd məhsulları, bişmiş məmulatlar və qənnadı məmulatlarının qarışığıdır. Bunlar yüksək glisemik və insulin indeksi olan məhsullardır.
Həkim qeyd edir ki, orqanizm yalnız enerji olanda normal fəaliyyət göstərir. Yeri gəlmişkən, insan bədəninə yalnız düzgün, "mürəkkəb" karbohidratlarla daxil olur: dənli bitkilər və paxlalılar. Mütəxəssis bişmiş məhsullarda, fast food və şirin suda olan yüngül karbohidratların istehlakını məhdudlaşdırmağı məsləhət görür.
Kalinçevin fikrincə, səhər yeməyi, nahar və şam yeməyi üçün düzgün karbohidratlar yemək yaxşıdır ki, qeyri-sağlam qəlyanaltılar üçün kifayət qədər vaxt olmasın və onlara ehtiyac olmasın.
Nurlan