Harvard Universitetinin alimləri gözlənilməz bir kəşf etdilər: tünd şokoladın müntəzəm istehlakı 2-ci tip diabetin inkişaf ehtimalını əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər. Foodinfo.az Tədqiqatın nəticələri nüfuzlu The BMJ tibb jurnalında dərc olunub.
Nəticələr göstərib ki, həftədə beş dəfə bir porsiya tünd şokolad qəbul edən insanların 2-ci tip diabetə tutulma riski 21% azalıb. Bu təsir şirinliyin bir hissəsi olan kakao paxlasının tərkibindəki antioksidantların yüksək olması ilə bağlıdır. Onlar bədənə şəkərin daha səmərəli şəkildə udulmasına kömək edir, doymuş yağ və şəkərin çəkiyə mənfi təsirlərini və diabet riskini kompensasiya edir.
Lakin alimlər vurğulayırlar ki, bu müsbət nəticə yalnız qara şokolad üçün keçərlidir. Süd növləri, əksinə, çəki artımına və diabet riskinin artmasına kömək edə bilər.