Yaşıl çay bir çox sağlamlıq faydasına görə son illərdə məşhur bir içki halına gəlib.
Foodinfo.az xəbər verir ki, yaşıl çayın ən məşhur faydalarından biri onun yüksək antioksidant tərkibidir. Antioksidantlar orqanizmə zərər verən sərbəst radikallarla mübarizə apararaq xərçəng, ürək-damar xəstəlikləri və yaşlanma kimi bir çox xəstəliyin qarşısını alır. Bundan əlavə, yaşıl çay arıqlamağa kömək edir. Bəzi araşdırmalar göstərir ki, yaşıl çay maddələr mübadiləsini sürətləndirərək yağ yandırılmasını artırır. Onun tərkibində olan kofein və L-theanine adlı maddələr beyin funksiyalarını yaxşılaşdırır. Kofein sayəsində özünüzü daha ayıq və diqqətli hiss edirsiniz, L-theanine isə sakitlik və rahatlıq hissi verir. Buna görə də yaşıl çayın stress və narahatlıqla mübarizədə faydalı ola biləcəyi düşünülür.
Ancaq yaşıl çayın həddindən artıq istehlakı bəzi mənfi təsirlərə səbəb ola bilər. Tərkibindəki kofeinə görə yaşıl çayın həddindən artıq istehlakı yuxusuzluğa, narahatlığa və ürək döyüntüsünə, bəzi insanlarda mədə narahatlığına da səbəb ola bilər. Buna görə mədə pozğunluğu olan insanların yaşıl çaydan istifadə edərkən diqqətli olmaları tövsiyə edilir.
Adətən 80-85 dərəcə su istifadə edilərək dəmlənən yaşıl çay 2-3 dəqiqə gözlədikdən sonra içilə bilər. Uzun müddət dəmlənmiş yaşıl çayın acı dadı ola bilər, ona görə də dəmləmə müddətinə diqqət yetirilməlidir.