Yeyilməmiş almaları atmaq əvəzinə onlardan evdə alma sirkəsi hazırlaya bilərsiniz.
Foodinfo.az evdə alma sirkəsi hazırlamaq üçün sadə addımları təqdim edir.
İnqrediyentlər:
- 5 ədəd alam
- 1 litr su
- 2 xörək qaşığı dənəvər şəkər
- 1 xörək qaşığı bal
- bir çimdik maya
Hazırlanması:
1. Almanın çürümüş və ya yeyilə bilməyən hissələrini təmizləyin və orta ölçülü parçalara doğrayın. Toxumları çıxarmaq lazım deyil.
2. Alma dilimlərini sterilizasiya edilmiş şüşə bankaya qoyun.
3. Bir litr su qaynadın. Ona şəkər tozu və bal əlavə edin. Qarışığı sobadan götürüb otaq istiliyində olana qədər gözləyin.
4. Alma dilimlərinin üzərinə həmin soyudulmuş şəkərli suyu tökün. Alma dilimlərini tamamilə su ilə örtülməlidir. Su kifayət deyilsə, bir az daha su əlavə edə bilərsiniz.
5. İstəyə görə bir çimdik mayanı qaşıqla qaynar suda həll edib alma qarışığına əlavə edin. Maya fermentasiya prosesini sürətləndirəcək.
6. Bankanın qapağını örtün, ancaq qapağı möhkəm bağlamayın, çünki qazı çıxmalıdır. Bankanı qaranlıq və sərin yerdə, birbaşa günəş işığından uzaq saxlayın.
7. Qarışığı hər gün bankada qarışdırın. Bu, havasız bir mühitdə meydana gələ biləcək kif inkişafının qarşısını almaq üçün vacibdir.
8. Fermentasiya prosesi təxminən 4-6 həftə çəkə bilər. Qarışığın suyu bulanıqlaşacaq və alma dilimləri əriyəcək.
9. Fermentasiya prosesi başa çatdıqda sirkə əmələ gəlməsi tamamlanır. Əgər alma dilimləri hələ də bankadadırsa, onları süzüb götürə bilərsiniz.
10. Sirkəni başqa bir təmizlənmiş və sterilizasiya edilmiş şüşə qaba töküb soyuducuda saxlamaq olar.
Unutmayın ki, evdə hazırlanmış sirkə təbii fermentasiya prosesindən keçdiyi üçün tərkibində maya ola bilər. Bu normaldır və sirkənin keyfiyyətinə təsir etmir.
Hazırladığınız alma sirkəsini salatlarınızda, souslarınızda və ya digər yeməklərinizdə istifadə edə bilərsiniz. Nuş olsun!