Anakardiyanın tərkibində kalsium, maqnezium, kalium, dəmir, mis, fosfor, sink və fol turşusu kimi minerallar, B1, B2, B3, B6, C, E və K vitaminləri var. Onlar subtropik iqlimə xas olan anakardiya ağaclarında bitir.
Foodinfo.az xəbər verir ki, çiy, duzsuz anakardiya tez-tez vegan reseptlərində, eləcə də hind mətbəxində istifadə olunur. Bir çoxumuz anakardiya qovrulduqdan və duzlandıqdan sonra yeyirik ki, bu da onları ləzzətli qəlyanaltı edir. Anakardiya lif baxımından ən aşağı, karbohidratlarda ən yüksək olsa da, vitaminlər, minerallar və antioksidantlarla doludur.
Anakardiyanın sağlamlıq faydalarından bəziləri bunlardır:
Ürək xəstəliklərinin qarşısını alır
Anakardiya bədənimiz üçün yağda həll olunan vitaminləri (A, D, E və K) mənimsəməsinə, qan laxtalanmasına və beynin inkişafına yağ turşuları istehsal etməsi üçün sağlam yağların vacib mənbəyidir. Bu sağlam yağlara mono doymamış yağlar və çoxlu doymamış yağlar daxildir. Ürək üçün faydalıdırlar və hətta diabet xəstələri də lazımı miqdarda istehlak etdikdə pis xolesterini (LDL xolesterini) azaltmağa kömək edir.
LDL xolesterol doymuş yağların həddindən artıq istehlakı nəticəsində artır və ateroskleroz (yəni damarların sərtləşməsi) kimi ürək-damar xəstəliklərindən əziyyət çəkən insanlar üçün böyük təhlükə yaradır. Tədqiqatlar göstərdi ki, doymuş yağlar üzərində doymamış yağların seçilməsi HDL xolesterinin səviyyəsini artırır, trigliseridlərin səviyyəsini aşağı salır.
Əzələ və sinirləri sağlam edir
Anakardiya sümüklərin, əzələlərin, toxumaların və bədənin digər orqanlarının sağlam inkişafı üçün vacib olan yaxşı maqnezium mənbəyidir. Maqnezium qan təzyiqini saxlamağa, immunitet sistemini gücləndirməyə, sinir funksiyalarını qorumağa və sümükləri möhkəm saxlamağa kömək edir. O, həmçinin metabolik funksiyalarda rol oynayır və bədənin qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləməyə kömək edir (insulin fəaliyyəti ilə). Maqnezium çatışmazlığı kalsium mübadiləsini və onun tənzimlənməsindən məsul olan hormonları dəyişdirə bilir.
Sümükləri gücləndirir
Tərkibindəki mis sayəsində qırmızı qan hüceyrələrinin meydana gəlməsini dəstəkləyir. Sinir, skelet sistemi və sümükləri gücləndirir. Bu şəkildə bədəni osteoporoz, ürək döyüntüsü və qan azlığından qoruyur.
Diabet riskini azaldır
Anakardın tərkibində çox az miqdarda şəkər var və şəkərli diabet xəstələri üçün təhlükəsiz olan zərərli xolesterin yoxdur. Onlar hətta tip 2 diabet riskini azaltmağa kömək edirlər.
Xərçəngdən qoruyur
Anakartın faydalarından bəlkə də ən əhəmiyyətlisi xərçəngə qarşı qoruyucu olmasıdır. Tərkibində yüksək miqdarda mis olan anakardiya bu xüsusiyyəti sayəsində bədənin bir çox xərçəng növünə, xüsusilə kolon xərçənginə qarşı müdafiəsini gücləndirir.
Öd daşlarının qarşısını alır
Öd daşları adətən öd kisəsində yığılan xolesteroldan ibarət olan daşa bənzər çöküntülərdir. Yaş, çəki və hər hansı mədə-bağırsaq problemi risk faktorlarıdır. Anakardiya kimi sağlam qoz-fındıqların müntəzəm istifadəsi öd daşı əmələ gəlməsi riskini azaltmağa kömək edə bilər.
İmmunitet sistemini gücləndirir
Anakardiya tərkibində mikrob infeksiyalarına qarşı immunitet sisteminin gücləndirilməsində və yaraların sağalmasında mühüm rol oynayan sink var. Sink hamiləlik dövründə körpənin böyüməsi və sağlam bədənə sahib olması üçün son dərəcə vacibdir.
Anemiya riskini azaldır
Anakardiyanın tərkibindəki dəmir mineralı sayəsində bədəndə oksigeni daşımağa, fermentlərin işləməsinə və immunitet sisteminə kömək edir. Bu şəkildə qan azlığına və yorğunluğa qarşı qorumanı təmin edir.