Dəfələrlə deyildiyi kimi dərinin gözəlliyi daxildən başlayır. Ən bahalı kremlərdən biri belə, orqanizmin mineral, vitaminlər almadığı təqdirdə dəri problemlərinin öhdəsindən gəlməyə kömək etmir. Foodinfo.az medicina.az-a istinadən bildirir ki, müəyyən vitaminlər, mikroelementlər və yağ turşuları dərinin gözəlliyinə, gəncliyinə və sağlamlığına təsir edən ən mühüm faktorlardan biridir.
Bal
Bal şirin və yüksək kalorili bir məhsuldur, lakin az miqdarda olsa da dərinin sağlamlığına faydalı təsir göstərir. Aktiv maddələr dərini içəridən qidalandırır və daha elastik edir. Sıyıq, kəsmik və ya qatığa bir çay qaşığı bal əlavə edin və ya çay,qəhvə içərkən istifadə edin. Ama nəzərə almaq lazımdır ki, isti içkilərə bal əlavə etmək olmaz. Yüksək temperaturdan bütün qidalar məhv olur, yalnız şəkər qalır.
Çiyələk
Tərkibindəki C vitamini (sitrus meyvələrindən daha yüksək) onu gözəllik və dəri sağlamlığı üçün ən yaxşı məhsullardan birinə çevirir. Vitamin C ən güclü antioksidandır. Sərbəst radikallar dərini zərərdən qoruyur, kollagen və elastinin istehsalını stimullaşdırır (dərinin elastikliyini və sıxlığını təmin edir) və qırışları minimuma endirir. Bu qırmızı giləmeyvə, dərini yaşlanmadan qoruyur. Bir ovuc çiyələk əla qəlyanaltıdır.Qatıq, sıyıq və hətta salat üçün də əlavə etmək mümkündür (ispanaqla birlikdə çiyələk ümumiyyətlə möcüzəvi vasitədir).
Fındıq
Omega-3 yağ turşularının və E vitamininin əla mənbəyidir. Bu maddələr dərinin qidalanmasında əsas elementdir. Quruluq və soyma problemini aradan qaldırır və vaxtından əvvəl yaşlanmağın qarşısını alır. Fındıq, faydalarına baxmayaraq, kifayət qədər yüksək kalorili bir məhsuldur: kiçik bir ovuc qoz-fındıq gündə maksimum hissədir . Buna görə də gündəlik kalori nisbətini unutmayın.
Yulaf kəpəyi
Yulaf kəpəyi, dərini rahatladan və bəsləyən bitki mənşəli protein və mikroelementlərlə zəngindir. Eyni zamanda nəmin dəri səthindən buxarlanmasının qarşısını alaraq, bir növ maneə yaradır. Yulaf həmçinin sıxlıq, quruluq, soyulma və dərinin qıcıqlanması problemlərinə qarşı mübarizə aparmağa kömək edir. Səhər yeməyi üçün yulaf kəpəyi bişirin, təsirini artırmaq üçün üzərinə bal, qoz-fındıq və ya giləmeyvə əlavə edin.
Rəngli tərəvəzlər
Təbii antioksidan karotenoidlər, xüsusən beta-karotin, tərəvəzlərə parlaq rəng verən əsas elementlərdir. Yerkökü, balqabaq və şirin bibərə rəngi verən bunlardır. Orqanizmdə beta-karoten A vitaminə çevrilir . Dərini sərbəst radikallar tərəfindən zərərdən qoruyur, vaxtından əvvəl yaşlanmağın qarşısını alır, elastikliyini artırır və içəridən təbii parlaqlıq verir. Xatırlamaq lazımdır ki, A vitamini yağda həll olunur, yəni yağ komponenti olmadan bunlar orqanizmə heç bir təsir göstərməyəcək. Tərəvəz salatına bir ovuc fındıq, toxum və ya bir qaşıq bitki yağı əlavə etmək mütləqdir.