Meyvələrdə də xeyli miqdarda şəkər var. Hər növ meyvədə şəkərin miqdarını ölçmək və şəkəri çox olan meyvələri öyrənmək və digərlərindən ayırmağı bilmək lazımdır. Şəkərli diabet xəstələri bu meyvədən az yeməlidirlər.
Foodinfo.az xəbər verir ki, meyvələr diabet xəstələri və ya aşağı karbohidratlı pəhriz saxlayanlar üçün çaşqınlıq yarada bilən qida qrupudur. Balanslaşdırılmış pəhriz bəzi hallarda fərqlənir, bəziləri glisemik indeksə, bəziləri isə yalnız karbohidratların miqdarına əsaslanır. Aşağıda karbohidratların miqdarına görə təsnif edilən meyvələrin siyahısını sizə təqdim edirik .
Meyvələrin tərkibindəki şəkərdən narahat olmamaq lazım olduğunu eşitmiş ola bilərsiniz, çünki o, təbii şəkərdir. Əslində, narahat olub-olmamaq vəziyyətdən asılıdır. Əlbəttə ki, meyvələr qida maddələri ilə zəngindir və şəkər alacaqsınızsa, onu çoxlu qida ilə udmaq yaxşıdır .
Digər tərəfdən, bəzi insanların bədəni şəkəri digərlərindən daha yaxşı idarə edir və əgər siz aşağı karbohidratlı diyetlərə yaxşı cavab verən bir insansınızsa, diqqətli olmalısınız. Mümkünsə, hər bir meyvənin (və ya yeməyin) ona necə təsir etdiyini görmək üçün qan qlükozanızı yoxlayın.
Ən az şəkər olan meyvələr, antioksidantlar və digər bitki qidaları da daxil olmaqla, ən çox qida ehtiva edən meyvələr arasındadır .
Ən az şəkər olan meyvələr :
Az miqdarda şirin limon
Moruq
Qarağat
Aşağı və ya orta şəkəri olan meyvələr :
Çiyələk
Papaya
Qarpız
Şaftalı
Qaragilə
Qovun
Alma
Ərik
Qreypfrut
Şəkəri bir az yüksək olan meyvələr :
Narıncı meyvələr
Kivi
Armud
Ananas
Çox şəkər olan meyvələr :
Naringi
Albalı
Üzüm
Nar
Manqo
Banan
Qurudulmuş meyvələrdən: xurma, kişmiş, quru ərik və gavalı
Şəbnəm