Pırasa uzun, ensiz, əyri və sallanan tünd yaşıl yarpaqları olan çoxillik bitkidir, gövdəsinin aşağı hissəsi ağdır. Bu tərəvəzin iki növü var, biri qısa və nazik yay növü, digəri isə qış növü. Qida ilə tərəvəz kimi çiy yeyilə bilər. Yeməklərdə də istifadə olunur. Pırasa soğan ailəsinə aiddir. Onun dadı balqabaq kimidir və bir az daha şirin və dadlıdır.
Foodinfo.az xəbər verir ki, pırasa çoxlu dəmirə malikdir və yaşıl yarpaqlarında çoxlu C vitamini var.
Pırasa qidasına və müalicəvi xüsusiyyətlərinə görə sarımsaq və soğana bənzəyir, lakin dadı və qoxusu onlardan daha yumşaqdır və yedikdən sonra ağızdan kəskin qoxu gəlmir.
Təzə pırasa istehlakı qida turşuluğunu və həzmsizliyi müalicə etmək, piylənməni aradan qaldırmaq, oynaq ağrıları və gut xəstəliyini aradan qaldırmaq üçün faydalıdır.
Pırasa şorbası və ya şərbətinin istehlakı tənəffüs sisteminin bütün kəskin və xroniki xəstəliklərinin müalicəsi üçün müalicəvi təsir göstərir. Məsələn, qrip, boğaz ağrısı, göy öskürək zamanı çox faydalıdır və bəlğəmgətirici təsir göstərir.
Pırasa sidikqovucu tərəvəzdir, ona görə də pırasa şorbası və ya şərbətini yemək qırmızı qan hüceyrələrini tutmaq, toxumaları nəmləndirmək, böyrək daşlarını çıxarmaq və kolikanı aradan qaldırmaq üçün faydalıdır.
Sirkədə yetişdirilən pırasanı yemək öd kisəsindəki daşları və dalağın şişkinliyini aradan qaldırmaq üçün faydalıdır.
Soyuqdəyməsi olanlar pırasa şorbasından istifadə etməlidirlər.
Pırasanın tərkibində kolin var. Kolin beyin inkişafı üçün vacib bir qidadır. Bu maddə yaddaş, əzələ hərəkəti, ürək dərəcəsinin tənzimlənməsi və digər əsas funksiyalarda iştirak edir.
Pırasada A vitamini var. Bu vitamin tor qişada piqment istehsal edərək, xüsusən də gecə daha yaxşı görmə qabiliyyətinə səbəb olur.
Pırasa C vitamini ilə zəngindir. C vitamini bədənin kollagenin istehsalına kömək edir. Kataraktın yaranmasının qarşısını alır, immunitet sistemini yaxşılaşdırır və bəzi xərçəng növlərinin riskini azaldır.
Bu tərəvəz fol turşusunu ehtiva edir. Folate
bədəndə homosistein səviyyəsini saxlamaq üçün lazım olan B vitamini növüdür. B9 vitamini və ya fol turşusu ilə zəngin qidalar orqanizmi damar xəstəlikləri, xərçəng və psixi pozğunluqlardan qoruya bilər.
Pırasaların bütün yaşıl yarpaqları tərkibindəki kükürd səbəbiylə güclü dezinfeksiyaedicidir və ağciyər sistemini gücləndirir.
Çiy pırasanı salat şəklində yemək turşluğun qarşısını alır və yaxşı bəlğəmgətiricidir.