
Son illərdə protein barları, xüsusilə idmançıların və pəhriz izləyicilərinin rasionunun ayrılmaz hissəsinə çevrilib. Foodinfo.az bildirir ki, bu məhsullar idman sonrası əzələ bərpasını sürətləndirmək, enerji təmin etmək və bədənə lazım olan protein miqdarını artırmaq məqsədi ilə istehsal olunur.
Lakin bu məhsulların hər zaman sağlam seçim olub-olmaması bir sual işarəsi yaradır. Çoxsaylı protein barlarında şəkər və əlavə yağlar yüksək miqdarda ola bilər. Beləliklə, onları gündəlik istifadədə balanslı qidalanma əvəzinə, “sürətli həll” olaraq qəbul etmək təhlükəli ola bilər. İdmançıların bədəninə lazım olan protein miqdarı, təkcə barlar vasitəsilə deyil, həm də təbii qidalardan alınmalı, məsələn, toyuq, balıq və paxlalılardan.
Bununla yanaşı, idmançılar üçün hazırlanmış protein barlarının tərkibində əlavə vitaminlər və minerallar olsa da, bunlar təbii qidalarla müqayisədə daha az bioaktiv olur. Yəni, həqiqi qidalanma yerinə, yalnız sənaye məhsullarına relyans etmək sağlamlığın uzunmüddətli aspektləri üçün risklər yarada bilər. Beləliklə, protein barlarını yalnız təcili ehtiyac anlarında istifadə etmək və uzun müddət hər gün qəbul etməmək ən doğru yanaşma olacaq.