Yemək vərdişlərimiz yalnız fiziki aclığımızla deyil, həm də emosional və zehni vəziyyətimizlə əlaqəlidir. Foodinfo.az bildirir ki, stress, narahatlıq və digər emosional hallarda bəzən biz bədənimizə lazım olandan çox yeyirik. Bu cür hallara emosional yemək deyilir və insanların özlərini yaxşı hiss etməsi üçün yeməyə yönəlmələri ilə xarakterizə olunur. Mütəxəssislər bildirirlər ki, yemək insanı rahatlatmaq və müvəqqəti olaraq xoşbəxt etmək üçün istifadə edildikdə, orqanizm hormonal dəyişikliklərə məruz qalır.

Bu, xüsusilə serotonin və dopamin kimi “xoşbəxtlik hormonlarının” səviyyələrində artışa səbəb olur. Lakin bu emosional yemək müsbət təsirindən daha çox mənfi nəticələr doğura bilər. Məsələn, bədənin həddindən artıq kaloriyə məruz qalması, nəticədə çəki artımına və piylənməyə səbəb ola bilər.

Ayrıca, belə vərdişlər nəticəsində bədəndə insulin müqaviməti, ürək-damar xəstəlikləri və metabolik sindrom riski arta bilər. Emosional yemək həmçinin psixoloji asılılıq yarada bilər, çünki insan yemək vasitəsilə özünü təsəlli etməyə davam edə bilər. Bunun qarşısını almaq üçün balanslı qidalanma, psixoloji dəstək və stressin idarə edilməsi yollarına müraciət etmək lazımdır.