İstehlak olunan yemək təkcə qida dəyərinə deyil, həm də temperaturuna görə insan sağlamlığına təsir göstərir. Çox isti yemək ağızda və boğazda yanıqlara səbəb ola bilər və həm diş minasının, həm də diş ətinin sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər.
Aztibb.az “Arqumentı i faktı” nəşrinə istinadən xəbər verir ki, qastroenteroloqların bildirdiyinə görə, çox yüksək qida temperaturu qida borusu mukozasına mənfi təsir göstərir. Tədqiqatlar təsdiqləyib ki, temperaturu 60 dərəcədən çox olan içkilər gündə iki dəfədən çox içmək qida borusu xərçənginin inkişaf riskini iki dəfə artırır.
Eyni zamanda, çox soyuq yeməklər yemək mədə-bağırsaq traktının əzələlərinin aktiv daralmalarını stimullaşdıra bilər. Bundan əlavə, soyuq qidalar həzm sisteminizi qida maddələrini parçalamaq və udmaq üçün daha çox işləməyə məcbur edir.
Alimlər müəyyən ediblər ki, isti yemək daha yavaş sorulur ki, bu da orqanizm üçün faydalıdır.
Hansı temperatur optimal hesab olunur?
Mütəxəssislərin tövsiyələrinə uyğun olaraq, yeməklər üçün aşağıdakı temperatur optimaldır:
şorbalar - ən azı 75 dərəcə
isti əsas yeməklər - ən azı 63 dərəcə
soyuq yeməklər - 4 dərəcə.
Eyni zamanda, diş minası üçün ən yaxşı temperatur neytral temperaturdur - 35-38 dərəcə və mədə-bağırsaq traktında problemlər olduqda qidanın temperaturu 55 dərəcədən çox olmamalıdır.
Niyə isti yemək daha dadlıdır?
İsti yemək həmişə daha dadlıdır, çünki TRPM5 dad reseptoru beyinə daha güclü siqnal göndərir. Bu reseptor həm də acı və şirin dadların qəbulundan məsuldur.