Şorba, demək olar ki, bütün dünya xalqlarının mətbəxlərində mövcud olan yeməkdir. Qidalanma dəyərinə və dad müxtəlifliyinə görə pəhrizdə mühüm yer tutur. Foodinfo.az xəbər verir ki, bu barədə qastroenteroloq Yekaterina Kaşux “İzvestiya”ya danışıb. Bildirib ki, şorbalar böyrək funksiyasına, maddələr mübadiləsinə və ümumi rifaha faydalı təsir göstərən su balansını qorumağa kömək edir. Yüngül tərəvəz bulyonu orqanizmi vitamin və minerallarla, həmçinin həzmi yaxşılaşdıran və bağırsağın normal fəaliyyətinə kömək edən liflə doyurur.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, ət və balıq şorbalarında asan həzm olunan zülal var. Onlar həmçinin əzələ kütləsini saxlamaq, toxuma bərpa etmək və immunitet sistemini gücləndirmək üçün lazım olan amin turşularının əlavə mənbəyi kimi xidmət edirlər. Eyni zamanda, şorbalar tez-tez digər yeməklərlə müqayisədə daha az kalori ehtiva edir, buna görə də çəkisini izləyən və kalori qəbulunu azaltmağa çalışanlar üçün uyğundur.
Bununla belə, bütün üstünlüklərə baxmayaraq, şorbaların bir sıra mənfi cəhətləri də ola bilər, həkim vurğulayıb. Bu, əsasən onları daha az sağlam və bəzən hətta zərərli hala gətirə bilən müəyyən maddələrlə bağlıdır. Ən çox görülən problemlərdən biri artıq duzdur. Maksimum fayda əldə etmək üçün şorbalardakı tərəvəzlər minimum bişməli və yağsız ətdən istifadə olunmalıdır.