Balqabaq qış mövsümünün əvəzolunmaz meyvəsidir. Çiçəklərindən və toxumlarından istifadə etmək mümkün olduğu üçün hər bir hissəsi sənayedə qiymətlidir. Bu toxumlar balqabağın vacib hissələri olsa da, əsasən tullantı sayılır. Bu gün isə o, duzlu qəlyanaltılar şəklində ticarətdə mövcuddur.
Foodinfo.az xəbər verir ki, sağlam bir yağlı toxum olan balqabaq tumları əhəmiyyətli miqdarda protein, yağ, doymamış yağ turşuları, pəhriz lifi, minerallar və vitaminlər ehtiva edir. Tərkibindəki maqnezium, fosfat və kalium ilə minerallarla zəngindir. Zülal baxımından yüksək miqdarda triptofan, lizin, metionin, amin turşularını ehtiva edir. Bundan əlavə, antioksidantların mühüm mənbələri olan fenolik birləşmələr, karotenoidlər, tokoferollar sağlamlığa müsbət təsirləri ilə tanınır.
Araşdırmalara görə, soya, günəbaxan, üzüm toxumu, qarğıdalı, kətan, çətənə, düyü və balqabaqdan alınan yağlar müqayisə edildikdə, fenol maddələrinə görə balqabağın ən zəngin olduğu müəyyən edilmişdir.
Balqabaq toxumlarının sağlamlığa təsiri:
Yağlı bir tum olan balqabaq tumları sağlamlığa müsbət və əhəmiyyətli təsirə malikdir. Qədim zamanlardan müalicəvi məqsədlər üçün istifadə edilmişdir. Bir çox araşdırmalar göstərir ki, balqabaq tumunun zülalının antibakterial, antioksidan, immun tənzimləyici, parazit və xərçəng əleyhinə təsirləri vardır.
Həzm sisteminə müsbət təsiri sayəsində şəkərli diabet üçün də yaxşı təsiri olduğu bilinir.
Balqabaq tumunun tərkibindəki sterollar pis xolesterinin təsirini azaldır. Məlumdur ki, bitkilərdə olan sterollar bu təsirlə uzun müddətdə ürək-damar xəstəliklərinin daralmasının qarşısını əhəmiyyətli dərəcədə alır.