
Sübuta əsaslanan elmi məlumatlara görə, bitki mənşəli qidalarla zəngin pəhriz xərçəngin inkişaf riskini azalda bilər. Lakin bu, tamamilə vegetarian olmaq demək deyil.
Foodinfo.az bitki əsaslı pəhrizin prinsipləri haqqında maraqlı məlumatları tədim edir:
Meyvə, tərəvəz və tam taxıllara üstünlük verin – bu qidalar hüceyrələri zədələnmədən qoruyan antioksidantlar və fitokimyəvilərlə zəngindir.
Sağlam çəki saxlayın – artıq çəki bəzi xərçəng növləri ilə əlaqələndirilir. Bitki qidaları liflə zəngin və kalorisi aşağıdır.
Əti və süd məhsullarını məhdudlaşdırın – onları pəhrizinizdə dəstəkləyici elementlər kimi istifadə edin.
Yağsız zülallar seçin – toyuq, balıq, yumurta və az yağlı süd məhsulları balanslı şəkildə istehlak edilə bilər.
Əsas qayda budur ki, boşqabınızın çox hissəsini bitki qidaları ilə doldurun və onları pəhrizinizin əsas elementlərinə çevirin.