Tərəvəzləri sırf onların dadına nifrət etdiyiniz üçün istehlak etməkdən çəkinirsinizsə, daha maraqlı bişirmə üsullarından istifadə etməyə çalışın və onlara tamamilə dadlı olacaq inqrediyentlər əlavə edin .

Foodinfo.az xəbər verir ki, dad qönçələrimiz yeməyin acı dadını bir neçə dəqiqə ərzində dil və beyin arasında ötürür. Bu xüsusiyyət ilkin insanları və mağara sakinlərini yabanı və zəhərli bitkiləri istehlak etmək təhlükəsindən qoruyub. 

Foodinfo.az qeyd edir ki, təəssüf ki, ən sağlam tərəvəzlərin bir çoxu onları müalicə edən təbii kimyəvi maddələrə görə acı bir dada malikdir. Bizim bir çoxumuz ürəyi qoruyan və xərçənglə mübarizə aparan bu maddələri müntəzəm olaraq istehlak etməkdən çəkinirik.

Aşağıda onları necə bişirəcəyinizi və nə üçün lazım olduğunun səbəblərini seçmək barədə danışacağıq.

Çuğundur

 Çuğundurun bənövşəyi və qırmızı rəngindən məsul olan piqmentlər betacyanin adlanır, bu xərçəng toksinlərini stimullaşdırır və zərərsizləşdirir. Çuğundurun dadı xərçəng hüceyrələri ilə mübarizə aparan bir kimyəvi maddə olan geosmindən gəlir.

Brokoli

 Buxarda bişmiş kartof ilə sınayın və ya bir az zeytun yağında bir az sarımsaq ilə qarışdıraraq brokoli çiçəklərini qızardın.

Brokolinin dadını acı edən sulforafan adlı antioksidantdır. Bu maddə xərçəng hüceyrələrinin yayılmasının qarşısını alır. Digəri, elm adamları tərəfindən aparılan araşdırmalar, bu maddənin qadınlarda serviks hüceyrələrində şiş böyüməsinin və şübhəli prekanseröz dəyişikliklərin qarşısını ala biləcəyini göstərən İndol 3-dür.

Brüssel kələmi

Bunu ızgara soğan dilimləri ilə sınayın və sirkə ilə yeyin.

Bu kələm də brokoli ailəsindəndir və çoxlu acı sulforafana və izotiyosiyanat adlanan birləşmələrə malikdir ki, onlar öz işlərini görməzdən əvvəl bədəni kanserogenlərdən detoksifikasiya edir. Hollandiyalı tədqiqatçılar tərəfindən aparılan bir araşdırmada, üç həftə ərzində hər gün Brüssel kələmi yeyən uşaqların, yeməyənlərə nisbətən 28% daha az genetik zərər çəkdiyi müəyyən edilmişdir (gen zədələnməsinin bir səbəbi xərçəngin köküdür).

Kələm

Həftədə bir neçə dəfə kələm yemək döş, prostat, ağciyər və kolon xərçəngi riskini azalda bilər. 300 çinli qadın üzərində aparılan bir araşdırmada, kələm istehlakından qanlarında ən yüksək səviyyədə izotiosiyanat olan insanların digər insanlara nisbətən döş xərçəngi riskinin ən az olduğu müşahidə edildi.

Badımcan

Bunu zeytun yağına batırılmış fırça ilə onları bir az yağlayın, bir az keklikotu səpin və sobaya qoyun.

Bütün növ badımcanlar ürək üçün təhlükə yaradan və damar divarlarında əmələ gələn trombositlərin əmələ gəlməsindən qoruyan acı xlorogen turşusu ilə zəngindir.

İspanaq

Vitaminləri və riboflavin, həmçinin çoxlu miqdarda manqan, folat, maqnezium, dəmir və kalsium, həmçinin antioksidant lutein sayəsində bu, yəqin ki , dünyanın ən sağlam bitki qidasıdır . Gözünüzdəki retinanı qoruyur və zədələnmənin və görmə itkisinin qarşısını alır.

Şəbnəm