“Çiy çuğundur və bitki yağları qaraciyər sağlamlığı üçün ən yaxşı qidalar sırasındadır”.
Bunu dietoloq Tatyana Semenova bildirib
Mütəxəssis orqanizmimizdə toxumaları bərpa etmək qabiliyyətinə malik olan qaraciyərin bərpası üçün faydalı olacaq məhsullar haqda danışıb.
Çiy çuğundur haqqında danışan Semenova onun lif və qaraciyəri təmizləməyə kömək edən betaninlə doymasını qeyd edib.
“Bu tərəvəz yağların emalına kömək edən betain mənbəyidir, buna görə də çuğundur qaraciyəri yaxşı təmizləyir”.
Bundan əlavə, qaraciyərin vəziyyətinə və funksiyalarına əsas öd əmələ gətirən komponent olan taurini ehtiva edən məhsullar müsbət təsir göstərir. Bədən üçün faydalı olan taurin ət, balıq, yosun, dəniz məhsullarında olur.
Həmçinin, dietoloq yeməklərdə balqabaq və zeytundan istifadə etməyin vacibliyini bildirib. Mütəxəssisin fikrincə, onların qida rasionuna daxil edilməsi hətta mövcud qaraciyər xəstəliklərində də faydalıdır. Qaraciyərin bərpasına kömək edən digər qida növü acı tərəvəzlərdir. Bu tərəvəzlərin istehlakı safranın yaxşı bir şəkildə çıxmasına kömək edir.