Qaraciyərin sağlamlığı bir çox xəstəliklərin qarşısının alınmasında mühüm rol oynayır. Foodinfo.az xəbər verir ki, İcraçı direktor, həkim-dietoloq və hepatoloq Nuriyə Dianova kəsmiyin qaraciyərə təsiri haqqında danışaraq, bu məhsulun gündəlik rasionda mütləq yer almalı olduğunu bildirib.

Onun sözlərinə görə, kəsmik tərkibindəki amin turşusu metionin sayəsində qaraciyərdə piy yığılmasının qarşısını alır və orqanın funksiyalarını yaxşılaşdırır. “Kəsmiyi sağlamlıq effekti əldə etmək üçün gündə azı 50 qram qəbul etmək lazımdır, amma daha çox yemək daha faydalıdır”, — deyə mütəxəssis vurğulayıb.

Dietoloq qeyd edib ki, qaraciyər piylənməsi bu gün ən çox yayılan problemlərdən biridir və düzgün qidalanma onun qarşısının alınmasında həlledici rol oynayır. Metionin yalnız qaraciyərdə piyin azalmasına deyil, həm də orqanizmin detoks proseslərinin güclənməsinə yardım edir.

Dianova kəsmik seçiminə də diqqət etməyin vacibliyini bildirib: gündəlik istifadə üçün 2–7% yağlılıq dərəcəsinə malik kəsmik daha münasibdir. Əgər məhsuldan şirniyyat və pəhriz yeməkləri – məsələn, pəhrizli syrnik hazırlamaq üçün istifadə olunursa, o zaman 0–2% yağlılıq olan kəsmik seçilməsi məsləhətdir.

Mütəxəssis əlavə edib ki, metionin yalnız kəsmikdə deyil, həm də yulafda mövcuddur. Buna görə də kəsmiklə yanaşı yulaf sıyığının rasionda yer alması qaraciyərin müdafiəsini gücləndirə bilər.

“Qaraciyərin sağlamlığı düzgün qidalanmadan çox asılıdır. Əgər gündəlik rasiona kəsmik və yulaf kimi məhsullar daxil edilərsə, qaraciyər həm piylənmədən, həm də digər zərərli təsirlərdən daha yaxşı qorunar”, — deyə dietoloq vurğulayıb.