Meyvə və tərəvəzləri soyuducuda düzgün saxlamaq onların təravətini və qida dəyərini qorumaq üçün vacibdir. Ümumi meyvə və tərəvəzlərin saxlanması üçün bəzi ümumi qaydalar bunlardır:

Bəzi meyvə və tərəvəzlər yetişən zaman etilen qazı əmələ gətirir ki, bu da ətrafdakı digər məhsulların yetişmə prosesini sürətləndirə bilər. Erkən xarab olmamaq üçün etilen istehsal edən meyvələri (məsələn, alma, banan) etilenə həssas tərəvəzlərdən (məsələn, yarpaqlı göyərti, brokoli) uzaq saxlayın.

Crisper Çekmecelerden istifadə edin: Əksər soyuducularda tənzimlənən rütubət parametrləri olan daha xırtıldayan çekmeceler var. Tərəvəzlər üçün yüksək rütubət, meyvələr üçün isə aşağı rütubət rejimindən istifadə edin.

İstehlak etməzdən əvvəl yuyun: Həddindən artıq nəmin səbəb olduğu vaxtından əvvəl çürümənin qarşısını almaq üçün meyvə və tərəvəzləri istehlakdan dərhal əvvəl yuyun.

İndi gəlin konkret meyvə və tərəvəzlərə və onları soyuducuda necə saxlamağa baxaq:

Meyvələr:

Giləmeyvə (çiyələk, qaragilə və s.): Göyərtilərin və kif əmələ gəlməsinin qarşısını almaq üçün yuyulmamış bir təbəqədə kağız dəsmal ilə örtülmüş qabda və ya dayaz nimçədə saxlayın. Yeməkdən əvvəl onları yuyun.

Almalar: Onları yarpaqlı göyərtilərdən və digər tərəvəzlərdən uzaq bir qabda saxlayın.

Sitrus meyvələri (portağal, limon və s.): Daha uzun saxlama müddəti üçün otaq temperaturunda və ya xırtıldayan qabda saxlayın.

Üzümlər: Onları nəfəs ala bilən çanta və ya qabda, yuyulmamış, soyuducuda saxlayın.

Banan: Onları yetişənə qədər otaq temperaturunda saxlayın. Yetişdikdən sonra raf ömrünü uzatmaq üçün onları soyuda bilərsiniz.

Avokado, şaftalı, gavalı və nektarinlər: Onları yetişənə qədər otaq temperaturunda saxlayın, sonra yetişməni yavaşlatmaq üçün soyuducuya köçürün.

Tərəvəzlər:

Yarpaqlı göyərti (kahı, ispanaq, kələm və s.): Yaxalayın, qurudun və artıq nəmi udmaq üçün delikli plastik torbada və ya kağız dəsmal ilə konteynerdə saxlayın.

Brokoli və gül kələm: Onları plastik bir torbada, xırtıldayan çekmecedə saxlayın.

Yerkökü, turp və çuğundur: Yaşıl zirvələri çıxarın və onları delikli plastik torbada səliqəli çekmecedə saxlayın.

Xiyar: Onları kağız dəsmala sarın və xırtıldayan çekmeceyə qoyun.

Pomidorlar: Yetişənə qədər otaq temperaturunda saxlayın, sonra təravətini uzatmaq üçün soyuducuya köçürün.

Bolqar bibəri: Onları plastik bir torbada xırtıldayan çekmecedə saxlayın.

Bundan əlavə, kartof, soğan, sarımsaq və qış balqabaqları da daxil olmaqla bəzi meyvə və tərəvəzləri soyuducudan kənarda saxlamaq daha yaxşıdır. Bunları sərin, qaranlıq və quru yerdə saxlayın.

Həmişə satın aldığınız məhsulla birlikdə ola biləcək hər hansı xüsusi saxlama təlimatlarını yoxlayın. Bu qaydalara əməl etmək soyuducuda meyvə və tərəvəzlərinizin saxlama müddətini uzatmağa və keyfiyyətini qorumağa kömək edəcək.