Yemək və içki insanda miqreni yarada bilər. Hər bir insanın fərdiliyinə görə ağrıya səbəb olan məhsulların vahid siyahısını tərtib etmək mümkün deyil.

Orqanizmin müxtəlif qidalara və ya içkilərə reaksiyasını izləmək lazımdır. Bu vəziyyətdə, migreni təhrik edə biləcək bir sıra məhsulları proqnozlaşdıra bilərsiniz.

Tiraminlə zəngin qidalar brie, mavi pendir, çedar, gorgonzola, parmesan, mozzarella, zeytun, duzlu kələm, kombuchadır. Qidaların qocalma prosesində zülalların parçalanması zamanı tiramin əmələ gəlir. Yəni qida nə qədər "yaşlı" olarsa, tərkibində bir o qədər çox tiramin olur. Migrenin meydana gəlməsindəki rolu mübahisəlidir, lakin həkimlər tiramin qan təzyiqinin artmasına səbəb ola biləcəyinə, beynin damarlarını genişləndirə biləcəyinə inanırlar.

Alkoqol, duzlu qidalar və şokolad da miqrenə səbəb ola bilər, çünki tərkibində kofein və qan damarlarını genişləndirən beta-feniletilamin var. Siyahıya monosodium glutamat olan məhsullar da daxildir. Bunlar, məsələn, kolbasa, souslar, kolbasa, vetçina və qəlyanaltılardır.

Nurlan