Soyuducunuzu mütəmadi olaraq təmizləmək bakteriyaların əmələ gəlməsinin qarşısını alır və bu, sağlamlığınıza mənfi təsir göstərməsinin və soyuducuda pis qoxunun yaranmasının qarşısını alır. Bundan əlavə, təmizlənmiş contalar daha yaxşı istilik izolyasiyası təmin edə bildiyi üçün enerji qənaətinə də nail olmaq olar.
Foodinfo.az bu yazıda soyuducunu daha yaxşı təmizləmə məsləhətlərini təqdim edir:
1. Soyuducunuzu təmizləməyə başlamazdan 30-60 dəqiqə əvvəl elektrik şəbəkəsindən çıxarın.
2. Soyuducu və dondurucunuzdakı bütün yeməkləri çıxarın.
3. Soyuducunuzu tamamilə boşaltdıqdan sonra qapıları açıb 5-10 dəqiqə havalandırın.
4. Soyuducumuz havalanarkən təmizlik üçün istifadə edəcəyimiz materialları hazırlaya bilərik. Ağardıcı soyuducuların təmizlənməsində istifadə oluna bilən ən sağlam və ən gigiyenik təmizləyici kimyəvi maddədir. Təmizlik üçün kremli yuyucu vasitədən istifadə edən ev xanımları kremli yuyucu vasitənin daha yaxşı təmizlədiyini düşünə bilər, amma kremli yuyucu vasitə kifayət qədər gigiyena təmin etmir. Ancaq arzu edən evdar qadınlar həm kremli yuyucu, həm də ağardıcıdan istifadə edə bilərlər. Bəzi evdar qadınlar da təmizlik üçün sirkədən istifadə etməyi üstün tuturlar. Sirkə ilə də təmizlənə bilər, amma soyuducunu boşaldanda deyil, içinə nəsə töküləndə tez təmizləmə üçün sirkəyə üstünlük vermək daha doğru olar.
5. Soyuducumuzu təmizləmək üçün istifadə edəcəyimiz ağardıcının miqdarı 10 litr suya 1 çay stəkanı olmalıdır. Daha çoxu qoxuya səbəb ola bilər, daha az isə qeyri-kafi gigiyenik təmizliyə səbəb ola bilər. Həm ağardıcı, həm də krem yuyucu vasitələrdən istifadə edəcək ev xanımları hər iki kimyəvi maddəni qarışdırmadan iki fərqli vedrədə iki təmizləyici su hazırlamalıdır.
6. Təmizləmə üçün yumşaq süngərə və ya parçaya üstünlük verilməlidir. Qab süngərlərinin yaşıl rəngli sərt hissələrinə və yuyuculara üstünlük verilməməlidir, çünki onlar cızıqlara səbəb ola bilər.
7. Təmizləmə suyumuzu hazırladıqdan sonra soyuducumuzun içindəki bütün rəfləri və çıxarıla bilən hissələri çıxarın.
8. Ağardıcı əlavə etdiyimiz təmizləyici suyumuzda təmizləyici parçamızı isladıb sıxdıqdan sonra rəfləri və çıxardığınız hissələri yaxşıca silin. Təmizlədiyiniz rəfi və çıxarıla bilən hissələri axan suyun altında yaxşıca yuyun və qurumağa buraxın.
9. Tamamilə boşalmış soyuducunuzun daxili divarlarını, həmçinin rəfləri və hissələrini silin.
10. Daxili divarları yaxşıca silib təmizlədikdən sonra onun qurumasını 5-10 dəqiqə gözləyin.
11. Daxili divarlar quruduqdan sonra yenidən təmiz, nəm parça ilə silin. Bu silmə prosesi divar səthlərində qalan ağardıcını təmizləyəcək.
12. Soyuducunuzun interyeri, rəfləri və hissələri tam quruduqdan sonra rəfləri və hissələri soyuducunun içinə qoyun.
13. Qapılarını bağlayın və toka taxın. Təxminən 30 dəqiqə gözləyin.
14. 30 dəqiqədən sonra kabinetin qapılarını açın və qoxu olub-olmadığını və təmizliyin kifayət olub olmadığını yoxlayın.
15. Soyuducunuzun təmizlənməsi kifayətdirsə, yeməklərinizi soyuducunuza yerləşdirə bilərsiniz.
16. Soyuducunun qapısının üzərindəki fitillərin (contaların) yaş qalmamasına diqqət edin.