Dənli bitkilər, kolbasa və ağ çörəkdən ibarət emal olunmuş məhsullar xərçəng xəstəliyinə tutulma riskini artıra bilər.
Foodinfo.az xəbər verir ki, bu barədə “The Coventry Telegraph” yazır.
Bristol Universitetinin alimləri və Beynəlxalq Xərçəng Araşdırmaları Agentliyinin mütəxəssisləri araşdırma apararaq sübut ediblər ki, məşhur səhər yeməklərinin müntəzəm istehlakı ilə şiş əmələ gəlməsi riski arasında əlaqə var. Son sorğuda 450 min insan iştirak edib, mütəxəssislər onları 14 ildən artıqdır müşahidə ediblər. Nəticələr göstərdi ki, çox emal olunmuş qidalar yeyənlərdə ağız və boğaz xərçəngi riski artıb.
Alimlərin fikrincə, orqanizmin bu reaksiyasına emal olunmuş qidalarda daha çox şirinləşdirici maddələrin olması səbəb olub ki, bu da piylənməyə səbəb olub, xroniki xəstəliklərin və onkologiyanın pisləşməsinə gətirib çıxarır.