Yaşlılarda sümük kövrəkliyinin qarşısını almaqda alma və böyürtkənin effektivliyi sübuta yetirilib. Bu qidaların tərkibində çoxlu zəruri maddələr var.

Harvard Tibb Məktəbinin alimləri digər tədqiqat mərkəzlərindən olan həmkarları ilə birlikdə 12 il ərzində aparılan işlərin hesabatını dərc ediblər.

Mütəxəssislər 1701 ahıl insanı müşahidə ediblər. İşin mənası, protein olanlar istisna olmaqla, hansı məhsulların qocalıq asteniyasının və ya "kövrəkliyin" inkişafına mane olması idi. Bu yaşla əlaqəli və bir çox amillərlə müəyyən edilən sümük toxumasının keyfiyyətidir: sümük sıxlığı azalır, kövrəklik inkişaf edir, buna görə yıxıldıqda sınıq ehtimalı artacaq, bu da əlilliyə, uzun müddət xəstəxanaya yerləşdirməyə və bəzilərində ölüm halları.

Tədqiqatın əvvəlində iştirakçıların heç birində zəiflik sindromu yox idi, lakin müşahidə zamanı iştirakçıların 13,2%-də “kövrəklik” inkişaf edib.

Nəticələr göstərdi ki, təkcə protein pəhrizi deyil, həm də flavonoidlərin alt qrupu olan məhsulların müntəzəm istehlakı qocalıq "kövrəkliyinin" qarşısını alır. Söhbət quercetin kimi bir maddədən gedir - flavonol, flavonoid növü.

Quercetin alma və böyürtkəndə ən zəngindir. Üstəlik, quercetin olan məhsullardan istifadə edərkən yaşlı asteniya ehtimalı 20% azalıb.

Fərid