Yazda bir çox insanlar sağlamlıq problemləri ilə üzləşirlər: infeksiyalar və xroniki xəstəliklərin kəskinləşməsi tez-tez baş verən hadisələrə çevrilir. Foodinfo.az xəbər verir ki, bu barədə  Biotexnologiya və Sənaye Əczaçılıq Kafedrasının dosenti, kimya elmləri namizədi Aleksey Panov RT-yə müsahibəsində xəbərdarlıq etdi.

"Bu ona görə baş verir ki, uzun qışdan sonra biz bir-biri ilə əlaqəli problemlər kompleksi ilə qarşılaşırıq: günəş işığının olmaması, antioksidant müdafiənin tükənməsi və zəifləmiş immunitet. Tez-tez baş verən xəstəliklərin baş verməsinin əsas amillərindən biri D vitamini çatışmazlığıdır ki, bu da bizim genişliklərimizdə demək olar ki, qaçılmazdır. Bu vitamin təkcə immun sisteminin köməkçi funksiyasını yerinə yetirmir, həm də birbaşa mütəxəssis funksiyasını yerinə yetirir". izah etdi.

Ekspertin fikrincə, onun çatışmazlığı virus və bakteriyalarla mübarizə aparmağa kömək edən mühüm qoruyucu maddələrin istehsalını azaldır.

Tez-tez soyuqdəymə və infeksiyaların digər mühüm səbəbi qışda yığılan oksidləşdirici stressdir.

"Soyuqdəymə, təzə bitki qidalarının olmaması və tez-tez virus hücumları bədənin antioksidan müdafiəsini zəiflədir. Sərbəst radikallara qarşı əsas endogen müdafiəçilərdən biri olan qlutatyonun səviyyəsi azalır, katalaza və superoksid dismutaza kimi fermentlərin aktivliyi aşağı düşür. Onlar təbii antioksidant rolunu oynayır, xüsusilə də yazda təhlükəli olan sərbəst radikalları zərərsizləşdirir. qışdan sonra zəiflədi və oksidləşdirici stresslə daha pis mübarizə aparır”, - deyə o bildirirb.

Bədənin müdafiəsini kükürd tərkibli məhsullar (sarımsaq, brokoli), lipoik turşusu və oksidləşdirici reaksiyaları gücləndirən dəmir səviyyəsinə nəzarət etməklə dəstəklənə biləcəyi qeyd olunur.

Viruslardan birbaşa qorunmağa gəlincə, yaz havasının xüsusiyyətlərini nəzərə almaq vacibdir.