Düyü ən məşhur yan yeməklərdən biridir. Onu ət və balıqla süfrəyə vermək, şorbaya əlavə etmək olar. Düzdür, pəhriz saxlayanlar dənli bitkiləri zərərli və yüksək kalorili hesab edərək düyü yeməkdən çəkinirlər.

Düyü dəyirmi və uzun, ağ, qırmızı və qəhvəyi ola bilər. Özü çox qidalıdır və karbohidratlara əlavə olaraq zülallar və minerallar da var - kalium, kalsium, maqnezium, fosfor, həmçinin az yağ. Amma düyünün faydası onun emalından asılıdır.

Ən məşhur düyü ağ cilalanmış düyüdür. Çeşiddən asılı olaraq yuvarlaq və ya uzun ola bilər. Bu emal onun daha uzun müddət saxlanmasına və asanlıqla həzm olunmasına imkan verir. Ancaq eyni zamanda, belə düyü bəzi faydalı maddələri - lifi, bəzi B vitaminlərini, mineralları, antioksidanları itirir.

Qəhvəyi düyü cilalanmayan düyüdür. O, emaldan keçir, lakin kəpək membranı ondan çıxarılmır. Nəticədə faydalı maddələri - B1, B6, PP vitaminləri saxlayır. O, həmçinin kompleks karbohidratların yaxşı mənbəyidir.  

Qırmızı və qara düyü ən az populyar olandır. Bu barədə çox az adam bilir, lakin qırmızı düyü də qidalıdır. Onun faydaları da var: xolesterini aşağı salır, ürəyin fəaliyyətini və dərinin vəziyyətini yaxşılaşdırır, diabet xəstələri tərəfindən yeyilə bilər.

Qara düyü sağlam pəhriz tərəfdarları arasında məşhurdur - o, maksimum protein və qida ehtiva edir. Görmə qabiliyyətini yaxşılaşdırır, həmçinin anemiya üçün tövsiyə olunur. Bundan əlavə, qara düyü çox az natrium ehtiva edir, ona görə də böyrək və ürək xəstəlikləri üçün tövsiyə olunur.