Tibb elmləri namizədi, endokrinoloq Polina Qlazkova “Axşam Moskva” nəşrinə deyib ki, dəmlənmiş qara çay qəhvədən daha yaxşı təsir göstərir.

Foodinfo.az xəbər verir ki, çayın tərkibində 300-dən çox müxtəlif maddə var və ən çox öyrənilənlərdən biri kofeindir.

Orta hesabla, qəhvənin tərkibində çaydan daha çox kofein var: məsələn, bir fincan Americano-da təxminən 120 milliqram, bir fincan qara çayda isə təxminən 65 milliqram kofein var. Bununla belə, bir fincan çayın tərkibindəki kofeinin miqdarının çayın növündən və hazırlanma üsulundan çox asılı olduğunu və bir neçə dəfə dəyişə biləcəyini xatırlamaq lazımdır. Bəzən yaxşı dəmlənmiş çay kofein tərkibindəki qəhvəni əhəmiyyətli dərəcədə üstələyə bilər.

Su nə qədər isti olarsa və çay nə qədər uzun dəmlənərsə, içkiyə bir o qədər çox kofein buraxılır. Çay nə qədər uzun müddət saxlanılırsa, dəmləmə zamanı çıxarılan kofeinin səviyyəsi bir o qədər yüksək olur. Orta hesabla qara çayda yaşıl çaydan daha çox kofein var.