Arıqlamaq üçün bu qədər aktiv şəkildə reklam edilən az yağlı süd məhsulları sağlamlığa zərərlidirmi? Onları yeyərək arıqlaya biləcəyiniz doğrudurmu? Foodinfo.az xəbər verir ki, təlimçi və dietoloq Viktor Mandzyak Facebook-da az yağlı südün nüanslarından danışıb.
Az yağlı qidalar haqqında ümumi miflər, yağın olmaması səbəbindən kalsiumun onlardan sorulmadığını iddia edir. Bəziləri deyirlər ki, kalsiumun udulması üçün D vitamini lazımdır, bu da yağdan olmalıdır. Amma kalsiumun sorulması üçün orqanizmdə kifayət qədər D vitamininin olması vacibdir və onu təkcə qidadan deyil, məsələn, günəş işığından və ya sardina kimi bu vitaminlə zəngin qidalardan da ala bilərsiniz.
O, həmçinin az yağlı qidaların yağda həll olunan A, D, E və K vitaminlərini qəbul etməməsi mifi də rədd edir.
Əslində, onların sorulması üçün yağın vitamin ehtiva edən məhsulda olması lazım deyil. Yeməyin bir hissəsi olması kifayətdir. Buna görə də, balanslaşdırılmış pəhriz qida maddələrinin udulması üçün əsas olaraq qalır və qidalardan sadəcə yağ az olduğu üçün onlardan qaçınmaq olmaz.